Za apsolutnu većinu potrebno je 289 poslanika u parlamentu.             Foto: AA

Ljevičarski savez Novi narodni front (NFP), koji je pobijedio u drugom krugu prijevremenih parlamentarnih izbora u Francuskoj, osigurao je 178 mjesta u parlamentu, objavilo je u ponedjeljak francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, ukazujući da nijedna politička stranka ili savez neće moći formirati sljedeću vladu samostalno.

Prema rezultatima izbora koje je objavilo Ministarstvo, Savez četiri ljevičarske stranke NFP osvojio je većinu u Narodnoj skupštini u drugom krugu vanrednih izbora 7. jula, osvojivši 178 mandata.

Stranka predsjednika Emmanuela Macrona osvojila je 150 mjesta u parlamentu, dok je krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) dobilo 125.

„Izlaznost birača iznosila je 66,6 posto“, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Za apsolutnu većinu potrebno je 289 poslanika u parlamentu.

Broj mjesta u Macronovom savezu, koji trenutno ima 250 poslanika, smanjen je na 150.

Broj poslanika RN povećan je sa 89 na 125, dok ljevičarski savez NFP sada ima 178 mjesta, a ranije je ima 150.

Prvi krug izbora održan je 30. juna uz izlaznost od više od 65 posto, kada je glasalo više od 49 miliona birača. RN je dobila 29,26 posto glasova, NFP je dobio 28,06 posto, a Zajedno za Republiku oko 20,04 posto.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron raspustio je parlament i najavio vanredne izbore nakon što je RN osvojila više od 31 posto glasova na izborima za Evropski parlament 9. juna.

TRT Balkan / agencije