Čelnici EU-a također su usvojili stratešku agendu, program rada za sljedećih pet godina.     Foto: Reuters

Za predsjednicu Europske komisije predložili su dosadašnju predsjednicu Ursulu von der Leyen, za predsjednika Europskog vijeća na mandat od dvije pol godine bivšeg portugalskog premijera Antonia Costu, a Kaju Kallas za visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Predsjednicu Europske komisije treba još potvrditi Europski parlament natpolovičnom većinom, to jest mora dobiti najmanje 361 od 720 glasova zastupnika. O visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku Europski parlament glasat će se u paketu kada se bude odlučivalo o novom sastavu Komisije. Izbor predsjednika Europskog vijeća u isključivoj je nadležnosti čelnika država članica i tu Parlament nema nikakve ovlasti.

Za cijeli paket glasalo je 25 čelnika, dok je talijanska premijerka Giorgia Meloni glasala protiv Coste i Kallas i bila suzdržana pri glasanju o von der Leyen. Mađarski premijer Viktor Orban glasao je protiv von der Leyen, bio je suzdržan kod Kallas, dok je glasao za Costu.

Plenković smatra da će von der Leyen dobiti potrebnu većinu

Hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao kako smatra da će Ursula von der Leyen dobiti potrebnu većinu u Europskom parlamentu, koji bi o tome mogao glasati već na svoj prvoj plenarnoj sjednici sredinom srpnja. Nakon što predsjednica bude potvrđena, počinje proces sastavljanja Komisije, izbora povjerenika, koji moraju proći saslušanja u Europskom parlamentu. Na kraju Parlament glasa o cijeloj Komisiji.

“Kada zbrojim pučane, socijaliste i liberale, to je više nego dovoljno glasova za izbor čak i ako neki od njih ne bude glasao za predloženu kandidatkinju. Mislim da postoje rezerve i vjerojatno će biti zastupnika koji nisu iz te tri političke skupine koji će glasati za predloženu osobu”, rekao je Plenković po okončanju samita, koji je završio neočekivano ranije. Sastanci obično traju dva dana, ovaj put je sve završeno u jednom danu.

Čelnici EU također su usvojili stratešku agendu, program rada za sljedećih pet godina.

Na početku samita poseban gost je bio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij s kojim je Europska unija potpisala niz sporazuma o sigurnosnim pitanjima.

HINA