SAD je zatražio razgovor s Kinom nedugo poslije obaranja kineskog balona uz istočnu obalu SAD-a nakon što je danima putovao cijelom zemljom. Foto: AP

„Sjedinjene Države su komunicirale s Pekingom o navodnom kineskom balonu za nadzor koji je oboren 4. februara nakon što su danima odbijane inicijative Pentagona“, rekao je zvaničnik odbrane.

"Ostvareni su kontakti s NRK-om u vezi s balonom za velike visine", rekla je u nedjelju novinarima pomoćnica ministra odbrane Melissa Dalton, misleći na Narodnu Republiku Kinu.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin zatražio je da razgovara s kineskim kolegama ubrzo nakon što je SAD oborio kineski balon kod istočne obale SAD-a nakon što je danima prelazio cijelu zemlju.

Ali nije dobio odgovor, iako je incident potaknuo državnog sekretara Antonyja Blinkena da otkaže dugo planiranu diplomatsku misiju u Pekingu.

Kina je u četvrtak saopćila da je odbila ponudu za razgovor s američkim šefom odbrane zbog "neodgovorne" odluke Washingtona da obori balon.

„Neodgovorna odluka“

Kina je u četvrtak saopćila da je odbila ponudu za razgovor sa američkim šefom odbrane zbog "neodgovorne" odluke Washingtona da obori balon.

"Ovaj neodgovoran i ozbiljno pogrešan pristup SAD-a nije stvorio odgovarajuću atmosferu za dijalog i razmjenu između dvije vojske", navodi se u saopćenju kineskog Ministarstva odbrane.

"SAD je insistirao na upotrebi sile za napad na vazdušni brod, što je ozbiljno prekršilo međunarodnu praksu i predstavlja loš presedan", dodaje se.

Dalton, govoreći nakon što su borbeni avioni srušili četvrti sumnjivi objekat otkriven u američkom vazdušnom prostoru u nešto više od sedam dana u nedelju, nije dao detalje o tome ko je bio uključen u kontakt ili šta su oni komunicirali.

Iako američki zvaničnici kažu da su sigurni da je kineski balon bio u američkom vazdušnom prostoru radi prikupljanja obavještajnih podataka, nisu okarakterizirali posljednja tri objekta, rekavši da su manji i da nisu mnogo podsjećali na kineski balon.

TRT Balkan / agencije