SAD: Više od 7.000 medicinskih sestara štrajkuje u New Yorku

SAD: Više od 7.000 medicinskih sestara štrajkuje u New Yorku

Glavni razlog za štrajk je nedostatak medicinskog osoblja.
Nancy Hagans, predsjednica Udruženja medicinskih sestara države New York, rekla je da je do problema nedostatka osoblja došlo tokom pandemije, što od tada nije riješeno.       Foto: AA

Dvije najveće bolnice u New Yorku u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ostale su bez medicinskog osoblja, jer je više od 7.000 medicinskih sestara u ponedjeljak stupilo u štrajk.

Do štrajka je došlo zbog nedostatka osoblja. CNN je objavio da su u ponedjeljak ujutro štrajkovi održani na tri lokacije medicinskog centra Montfiore u bolnici Bronx i Mount Sinai, nakon što su propali pregovori zvaničnika bolnica i sindikata u noći sa nedjelje na ponedjeljak.

Sindikati su odbili ponudu za povećanje plaća od 19 posto.

Nancy Hagans, predsjednica Udruženja medicinskih sestara države New York, rekla je da je do problema nedostatka osoblja došlo tokom pandemije, što od tada nije riješeno, uzrokujući neodrživ omjer medicinskih sestara i pacijenata, ponekad čak jedan prema 20.

"Kao medicinskim sestrama, naša glavna briga je sigurnost pacijenata", rekla je Hagans.

Nedostatak osoblja i medicinskih sestara koji su prezaposleni uzrokovali su probleme ne samo u New Yorku, već i u medicinskim ustanovama širom zemlje. Hagans je rekla i da bolnice ne popunjavaju slobodna radna mjesta, napominjući da ih je trenutno 760 u medicinskom centru Montfiore.

Ove dvije bolnice na četiri lokacije u New Yorku čine 16 posto svih bolničkih kreveta u gradu.

TRT Balkan / agencije