Državni tužilac Ilinoisa Kwame Raoul govori o rezultatima istrage svog ureda o seksualnom zlostavljanju djece katoličkog svećenstva u Chicagu.          Foto: AP

Više od 450 katoličkih svećenika u Ilinoisu seksualno je zlostavljalo gotovo 2.000 djece od 1950. godine, otkrio je državni tužilac u istrazi, izjavljujući da je problem mnogo gori nego što je crkva rekla.

Glavni tužilac Kwame Raoul rekao je na konferenciji za novinare u utorak da su istražitelji otkrili da je 451 katolički kler zlostavljao 1.997 djece u Ilinoisu između 1950. i 2019. godine, iako je priznao da je rok zastare istekao u mnogim slučajevima i da ti zlostavljači “nikada neće vidjeti pravdu u pravnom smislu".

"Nadam se da će ovaj izvještaj rasvijetliti kako one koji su prekršili svoje pozicije moći i povjerenje kako bi zlostavljali nevinu djecu, tako i ljude u crkvenom vodstvu koji su zataškavali to zlostavljanje", rekao je Raoul, odajući priznanje optužiteljima za mogući pregled.

"Ovi počinioci možda nikada neće biti pozvani na odgovornost pred sudom, ali njihovim imenovanjem ovdje, namjera je da se pruži javna odgovornost i pomoć da ovo prebrode svim preživjelima koji su dugo patili u tišini."

Revizija je započela 2018. za vrijeme Raoulove prethodnice, Lise Madigan, koja je objavila blistav izvještaj dok se pripremala napustiti dužnost. Raoul je nastavio istragu, a u utorak je rekao da je 25 članova osoblja pregledalo više od 100.000 stranica biskupijskih dokumenata i učestvovalo u više od 600 povjerljivih interakcija.

Veliki dio izvještaja posvećen je pojedinačnim izvještajima o seksualnom zlostavljanju i spiskovima svećenstva i redovničke braće u svakoj biskupiji optuženih za seksualno zlostavljanje djece. Neki od imenovanih postali su ozloglašeni zbog krivičnih postupaka ili tužbi, uključujući oca Daniela McCormacka, koji je bio predmet više od 100 tužbi za zlostavljanje u decenijama prije njegovog hapšenja 2006. zbog zlostavljanja pet dječaka u Chicagu. Kasnije je priznao krivicu i osuđen je na pet godina zatvora.

Čak i nakon McCormackovog prvog hapšenja 2005. godine zbog seksualnog zlostavljanja, čikaška nadbiskupija ga nije uklonila iz službe jer su te optužbe odbačene zbog nedostatka dokaza, navodi se u izvještaju.

“Zapanjujući“ izvještaj

U saopćenju objavljenom u utorak, grupa preživjelih, zlostavljanih od svećenika, nazvala je izvještaj "zapanjujućim", ali je naglasila da je broj žrtava i zlostavljača koje je naveo Raoul vjerovatno potcijenjen.

Grupa je također pozvala državne i lokalne zvaničnike da izvrše slične preglede. „Činjenice izvještaja se ne dovode u pitanje sve do 2018. godine, kada je istraga započela. Hijerarsi u svakoj biskupiji Ilinoisa su držali poznate zlostavljače u tajnosti, odbijali da ih uključe na svoje liste optuženih i odbijali da priznaju istinu, ali su se žrtve zlostavljanja javile kako bi sačinile izvještaj koji je podijeljen s njima", rekli su iz grupe.

Slične istrage koje vodi vlada u kojima se detaljno navode izvještaji o seksualnom zlostavljanju svećenstva i neuspjehu crkvenih vođa da počinioce pozovu na odgovornost potresle su nadbiskupije u drugim državama, uključujući Pennsylvaniju i Maryland.

Katolička konferencija Ilinoisa kaže da 3,5 miliona katolika čini otprilike 27 posto ukupne populacije Ilinoisa, te da Crkva ima 949 župa i ima 2.215 svećenika, 1.372 đakona i 260 braće redovnika.

Optužitelji i aktivisti godinama su se žalili da su zlostavljači koji pripadaju redovima često mogli izbjeći nadzor drugog svećenstva zbog njihove poluautonomije od nadbiskupija.

U novom izvještaju, međutim, službeno se navode imena nekih bivših svećenika vezanih za takve događaje.

Državna istraga je pokrenuta nakon odvojene istrage velike porote u državi Pennsylvania koja je otkrila da je više od 300 katoličkih svećenika zlostavljalo više od 1.000 djece tokom proteklih sedam decenija.

TRT Balkan / agencije