Fenton: "Majmunske boginje se šire brže od prethodnih epidemija."      Foto: Reuters

Broj slučajeva majmunskih boginja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u četvrtak je premašio 6.600, što je navelo američku administraciju da poduzme hitnu akciju.

"Proglašavam vanredno stanje u javnom zdravstvu zbog majmunskih boginja", rekao je sekretar za Zdravstvo i ljudske službe (HHS) Xavier Becerra na telefonskoj konferenciji za novinare.

"Učinit ćemo ono što vjerujemo da je neophodno," dodao je Becerra i kazao da SAD može testirati blizu 80.000 ljudi sedmično na majmunske boginje, a zdravstveni zvaničnici ohrabruju ljekare da promovišu masovnije testiranje.

"Virus se brzo kreće", rekao je nacionalni koordinator za odgovor na majmunske boginje pri Bijeloj kući Robert Fenton i naglasio da se majmunske boginje “šire brže od prethodnih epidemija."

U saveznim američkim državama New York, Kalifornija i Illinois u ponedjeljak je proglašeno vanredno stanje zbog sve većeg broja slučajeva majmunskih boginja.

Ipak, proglašavanje vanrednog stanja na federalnom nivou omogućit će svim saveznim državama da imaju pristup fondovima za hitne slučajeve, za borbu i pokušaj obuzdavanja epidemije.

Također će omogućiti federalnoj vladi prikupljanje podataka o slučajevima zaraženih i vakcinacijama širom države.

TRT Balkan