Budimpešta se protivi ruskoj invaziji na Ukrajinu, ali Orban je odbio da pošalje oružje u Kijev i više puta je kritikovao sankcije EU protiv Rusije.            Foto: Reuters

"Saveznici u NATO-u upozoravaju Mađarsku na opasnosti njenih „bliskih i širećih” odnosa s Rusijom, i ako je to politički izbor Budimpešte, morat ćemo da odlučimo kako najbolje da zaštitimo naše sigurnosne interese", izjavio je u četvrtak američki ambasador u Mađarskoj

Odnosi između Budimpešte i Washingtona pogoršali su se zbog mađarskog otezanja oko ratifikacije pristupa Švedske NATO-u – što je konačno usvojila Budimpešta prošlog mjeseca – kao i zbog "srdačnih" veza nacionalističkog premijera Viktora Orbana s Moskvom uprkos ruskoj invaziji na Ukrajinu.

"Te legitimne sigurnosne zabrinutosti, koju dijeli 31 saveznik Mađarske, ne mogu se zanemariti", izjavio je američki ambasador David Pressman u govoru povodom 25. godišnjice članstva Mađarske u vojnom savezu NATO.

Pressman je kazao da je Mađarska saveznik "koji se ponaša drugačije od bilo kog drugog".

"Radi se o vladi koja etiketira i tretira Sjedinjene Države kao “protivnika” dok donosi političke odluke koje je sve više izoliraju od prijatelja i saveznika", dodao je.

"Ovaj govor upućen je dugogodišnjem prijatelju i savezniku koji govori i čini stvari koje potkopavaju povjerenje i prijateljstvo", kazao je američki diplomata.

Napetosti između Orbanove vlade i administracije predsjednika Joea Bidena pojačale su se proteklih sedmica jer je Orban otvoreno podržao kandidaturu republikanca Donalda Trumpa za američkog predsjednika, nakon sastanka s Trumpom na Floridi.

Orban je pohvalio Trumpa kao jedinog američkog predsjedničkog kandidata koji bi mogao okončati rat u Ukrajini – prekidom vojne pomoći Kijevu.

Budimpešta se protivi ruskoj invaziji na Ukrajinu, ali Orban je odbio da pošalje oružje u Kijev i više puta je kritikovao sankcije EU protiv Rusije. Njegova vlada održava bliske odnose s Moskvom - dijelom zbog stalne energetske ovisnosti Mađarske od Rusije.

Pressman je rekao da Mađarska otvoreno poziva SAD i druge saveznike da prekinu s vojnom podrškom Ukrajini kako bi iznudili hitan prekid vatre i mirovne pregovore.

"Sjedinjene Države također žele mir. Želimo da se taj rat završi. Mađarski prijedlog nije, međutim, u skladu s realnošću", rekao je on, prenosi Reuters.

FENA