Balon koji lebdi na velikim visinama iznad Billingsa, Montana, 1.  februara  2023.        Foto:  Larry Mayer/The Billings Gazette /AP

Video snimljen u američkom gradu Billingsu prikazuje nešto što izgleda kao kineski balon za koji se sumnja da je špijunski.

Američki zvaničnici su rekli da su mobilizirani borbeni avioni kako bi ga potencijalno srušili s neba jer leti iznad prostora gdje se nalaze osjetljive zračne baze i strateški nuklearni projektili u podzemnim silosima.

Pentagon je savjetovao predsjednika Joea Bidena da to ne čini zbog straha da bi ostaci srušene kineske letjelice mogli predstavljati sigurnosnu prijetnju.

Rečeno je da je balon letio na visini znatno iznad komercijalnog zračnog prometa,
i nije predstavljao vojnu ili fizičku prijetnju ljudima na terenu.

Očevidac koji je snimio video Chaseom Doakom kaže kako je letjelicu slučajno vidio dok je gledao kroz prozor.

"Prvo sam pomislio da je to zvijezda, ali mislio sam da je to pomalo ludo jer je bilo usred bijela dana, a kad sam ga bolje pogledao, jednostavno je bio prevelik da bi bio zvijezda.”

Incident bi mogao naglasiti koliko dugo su Peking i Washington spremni ići kako bi špijunirali jedni druge usred rastućih napetosti između supersila.

Očekuje se da će Blinken sljedeće sedmice otputovati u posjetu Kini koju su u novembru dogovorili Biden i kineski predsjednik Xi Jinping.

Otkriće "špijunskog balona" moglo bi utjecati na planiranu posjetu

John Parachini je viši međunarodni odbrambeni istraživač u trustu mozgova RAND.

"Nije jasno hoće li vidjeti nešto više u Sjedinjenim Državama nego što već vide kineski sateliti. Dakle, trenutak je neobičan i u mnogočemu nesretan. Predsjednik Biden je govorio o održavanju otvorenih komunikacijskih linija između kineske vlade i organizacije Blinkenovg putovanja u Narodnu Republiku Kinu u nadolazećim danima, tako da ovo stvara komplikaciju i za Sjedinjene Države i za Kinu i to je nesretna provokacija."

Republikanski predsjednik Zastupničkog doma Kevin McCarthy oglasio se na Twitteru i izrazio bijes:

"Kinesko drsko zanemarivanje suvereniteta SAD-a destabilizirajuća je akcija koja se mora riješiti, predsjednik Biden ne može šutjeti", napisao je na Twitteru.

McCarthy je rekao da će zatražiti sastanak "Bande osmorice", što je povjerljivi brifing o nacionalnoj sigurnosti za čelnike s obje političke strane.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekao je da Peking "provjerava" situaciju i upozorio na spekulacije i reklamiranje.

Kanada sarađuje sa Sjedinjenim Državama

Kanada je rekla da sarađuje sa Sjedinjenim Državama u praćenju balona za nadzor i također dodala da prati "potencijalni drugi incident".

"Otkriven je balon za nadzor na velikoj nadmorskoj visini i aktivno se prati njegovo kretanje", priopćilo je kanadsko Ministarstvo odbrane.

"Kanađani su sigurni i Kanada poduzima korake kako bi osigurala sigurnost svog zračnog prostora, uključujući praćenje potencijalnog drugog incidenta. Kanadske obavještajne agencije surađuju s američkim partnerima i nastavljaju poduzimati sve potrebne mjere za zaštitu osjetljivih informacija Kanade od prijetnji stranih obavještajnih službi", navedno je u saopćenju.

Kina tvrdi da je riječ o istraživačkom cepelinu koji je skrenuo s kursa


Sumnja se da je kineski balon za nadzor na velikim visinama koji je letio iznad SAD-a ušao u američki zračni prostor "zbog više sile", rekla je glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova, potvrdivši da je balon doletio iz Kine.

“To je civilni zračni brod koji se koristi u istraživačke, uglavnom meteorološke svrhe. Pod utjecajem zapadnih vjetrova i s ograničenom sposobnošću samostalnog upravljanja, cepelin je skrenuo daleko od planiranog kursa. Kineska strana žali zbog nenamjernog ulaska zračnog broda u američki zračni prostor zbog više sile”, rekla je glasnogovornica u izjavi.
"Kineska strana nastavit će komunicirati s američkom stranom i pravilno postupiti u ovoj neočekivanoj situaciji uzrokovanoj višom silom", dodaje se u saopćenju.

Iz ovog ministarstva ranije je saopćeno kako se nadaju "da će obje strane rješavati (situaciju) uz obostranu smirenost i razboritost".

TRT Balkan / agencije