Lokalni zvaničnici su izjavili da je ovo najveći incident te vrste u gradu, te da su tri osobe uhapšene.     Foto: AP

Kamion je pronađen pored željezničke pruge, u južnom predgrađu ovog grada.

Zvaničnik vatrogasne službe San Antonija rekao je da su pronašli "hrpe tijela" i da nema tragova vode u kamionu.

Šesnaest osoba pronađenih u prikolici prevezeno je u bolnice zbog toplinskog udara i iscrpljenosti, uključujući četvero maloljetnika, ali među poginulima nema djece, saopćeno je iz odjela.

"Pacijenti koje smo vidjeli bili su vrući na dodir, patili su od toplinskog udara i iscrpljenosti", rekao je zapovjednik vatrogasaca San Antonija Charles Hood na konferenciji za novinare. "Bila je to rashladna traktorska prikolica, ali na toj platformi nije bilo vidljive ispravne A/C jedinice."

Temperatura u San Antoniju, koji je oko 250 km udaljen od meksičke granice, porasla je u ponedjeljak na visoka 39,4 stepena celzija, uz visoku vlažnost zraka.

Načelnik gradske policije William McManus rekao je da je osoba koja radi u obližnjoj zgradi čula vapaj 'upomoć' i izašla da istraži. Radnik je pronašao djelomično otvorena vrata prikolice, pogledao unutra i pronašao mrtva tijela.

McManus je rekao kako je ovo najveći incident te vrste u gradu i da su tri osobe zatvorene nakon incidenta, iako njihova umiješanost još nije jasna.

Glasnogovornik američke službe za imigraciju i carinu (ICE) rekao je da njihov odjel za istrage o nacionalnoj sigurnosti istražuje "navodni događaj krijumčarenja ljudi" u koordinaciji s lokalnom policijom.

Reuters