Trump (77) je negirao krivicu i očekuje se kako će njegov advokatski tim uložiti žalbu na presudu.           Foto: AA

Donald Trump postao je prvi američki predsjednik koji je osuđen za krivično djelo kada ga je njujorška porota proglasila krivim za krivotvorenje dokumenata kako bi se prikrila isplata za ušutkivanje nekadašnje glumice u filmovima za odrasle Stormy Daniels uoči izbora 2016. godine.

Porota od 12 članova, nakon vijećanja koje je trajalo dva dana, objavila je da je Trumpa proglasila krivim po sve 34 tačke optužnice.

Presuda je donesena uoči predsjedničkih izbora koji se održavaju 5. novembra kada će Trump, republikanski kandidat, pokušati pobijediti demokratskog kandidata i aktuelnog predsjednika Joea Bidena.

Trump (77) je negirao krivicu i očekuje se kako će njegov advokatski tim uložiti žalbu na presudu.

Prijeti mu maksimalna kazna od četiri godine zatvora, ali to ga ne bi spriječilo u kampanji ili preuzimanju dužnosti ako bi pobijedio na izborima.

Porota je Trumpa proglasila krivim za krivotvorenje poslovnih dokumenata nakon petosedmičnog suđenja koje je uključivalo eksplicitno svjedočenje Daniels o seksualnom kontaktu koji je imala s Trumpom 2006. godine dok je bio u braku sa sadašnjom suprugom Melanijom. Trump negira da je ikada imao intimne odnose s Daniels.

Trumpov dugogodišnji advokat Michael Cohen posvjedočio je da je Trump odobrio isplatu tajnog novca od 130.000 dolara za Daniels u posljednjim sedmicama izborne kampanje 2016. godine, kada se suočio s višestrukim optužbama za nedolično ponašanje.

Trump je nakon što je napustio sudnicu izjavio da je nevin.

"Nismo uradili ništa loše. Ja sam potpuno nevin čovjek", kazao je novinarima, dodajući da će vjerovatno uložiti žalbu na odluku.

"Nastavićemo da se borimo. Borićemo se do kraja i pobijedićemo, jer je naša zemlja zapala u haos. Borićemo se za naš Ustav. Još ništa nije gotovo", rekao je Trump.

Trump je također okrivio Bidena za, kako je rekao, pravni haos u državi.

"Ovo je uradila Bidenova administracija kako bi ranila ili povrijedila svog protivnika, političkog protivnika", dodao je.

Krivotvorenje poslovnih dokumenata inače je prekršaj u New Yorku, ali tužitelji u uredu okružnog tužitelja Manhattana Alvina Bragga podigli su ga u krivično djelo na osnovu toga što je Trump prikrivao nezakonit doprinos kampanji.

Ako bude izabran za predsjednika, Trump bi mogao zatvoriti dva federalna slučaja koji ga terete za nezakonit pokušaj poništavanja poraza na izborima 2020. i loše rukovanje povjerljivim dokumentima nakon odlaska s dužnosti 2021. godine.

Trump se u svim slučajevima izjasnio da nije kriv, a pravne probleme i optužbe opisao je kao pokušaj Bidenovih demokratskih saveznika da ga politički diskreditiraju.

TRT Balkan / agencije