Jones je godinama tvrdio da su pucnjavu u “Sandy Hooku” inscenirali aktivisti za kontrolu oružja i da su roditelji bili "krizni akteri".      Foto: Reuters

Američka porota naložila je teoretičaru zavjere krajnje desnice Alexu Jonesu da plati gotovo milijardu dolara odštete zbog lažne tvrdnje da je smrtonosna pucnjava u osnovnoj školi “Sandy Hook” 2012. bila "prevara".

Porota u Connecticutu je u srijedu, nakon trodnevnog vijećanja, dodijelila 965 miliona dolara porodicama osam žrtava škole “Sandy Hook” i agentu FBI-a koji je pokrenuo tužbu za klevetu protiv Jonesa.

Jones, osnivač ozloglašene web-stranice Infowars i voditelj popularne radioemisije, proglašen je odgovornim u više tužbi za klevetu koje su pokrenuli roditelji žrtava pucnjave u Newtownu, Connecticut, u kojoj je poginulo 20 djece i šest učitelja.

48-godišnji Jones je godinama u svojoj emisiji tvrdio da su pucnjavu u “Sandy Hooku” "iscenirali" aktivisti za kontrolu oružja i da su roditelji bili "krizni akteri", ali je od tada priznao da je "100 posto stvarna".

Tužitelji su bili rođaci 20 djece i šest članova osoblja koji su ubijeni iz vatrenog oružja u osnovnoj školi “Sandy Hook” u decembru 2012.

InfoWars objavljuje bankrot


Porota iz Teksasa naložila je Jonesu prošlog mjeseca da plati gotovo 50 miliona dolara odštete Neilu Heslinu i Scarlett Lewis, čijeg je šestogodišnjeg sina Jesseja ubio 20-godišnji napadač u pucnjavi u “Sandy Hooku”.

Posljednje suđenje za naknadu štete održano je u Waterburyju, Connecticut, manje od 30 kilometara od Newtowna.

InfoWars je proglasio bankrot u aprilu, a još jedna kompanija u vlasništvu Jonesa, Free Speech Systems, također je nedavno podnijela zahtjev za stečaj.

Tokom prijenosa uživo dok je čitana presuda, Jones je obećao žalbu i rekao da će tekući stečaj njegove kompanije zaštititi Infowars u međuvremenu.

"Mi se borimo protiv Golijata", rekao je.

'Utapanje u tuzi'

Advokati porodica osam žrtava u školi “Sandy Hook” tokom završnih riječi u Connecticutu prošle sedmice rekli su da je Jones godinama unovčavao laži o pucnjavi, koja je privukla gledanost na njegovoj web-stranici Infowars i povećala prodaju njegovih različitih proizvoda.

Porodice su, u međuvremenu, pretrpjele decenijsku kampanju uznemiravanja i prijetnji smrću od Jonesovih sljedbenika, rekao je advokat Chris Mattei.

"Svaka od ovih porodica se davila u tuzi, a Alex Jones je stao nogom na njih", rekao je Mattei porotnicima.

Jonesov advokat je uzvratio tokom njegove završne riječi da su tužitelji pokazali oskudne dokaze o mjerljivim gubicima.

Advokat Norman Pattis pozvao je porotnike da ignorišu političke podloge u slučaju.

"Ovdje nije riječ o politici," rekao je Pattis. "Riječ je o tome koliko treba nadoknaditi tužiocima."

U augustu je druga porota utvrdila da Jones i njegova kompanija moraju platiti 49,3 miliona dolara roditeljima u školi “Sandy Hook” u sličnom slučaju u Austinu u Teksasu, gdje se nalazi centar Jonesove internetske stranice o teoriji zavjere Infowars.

TRT Balkan