Teško pogođeni regioni, uključujući dijelove zapadne Sjeverne Karoline, primaju danima pomoć iz različitih američkih država dok ekipe hitne pomoći i dalje pokušavaju doći do izolovanih zajednica koje su uništene u poplavama.           Foto: AA

Najmanje 92 osobe se vode kao nestale u Sjevernoj Karolini nakon uragana Helene, koji je pogodio Sjedinjene Američke Države (SAD) krajem septembra.

Helene, koji je stigao na američko tlo 26. septembra, postao je drugi najsmrtonosniji uragan u Sjedinjenim Američkim Državama u posljednjih 55 godina. Najmanje 243 osobe su poginule u više država, od čega 118 u Sjevernoj Karolini.

Teško pogođeni regioni, uključujući dijelove zapadne Sjeverne Karoline, primaju danima pomoć iz različitih američkih država dok ekipe hitne pomoći i dalje pokušavaju doći do izolovanih zajednica koje su uništene u poplavama.

Administratorica Savezne agencije za upravljanje u hitnim slučajevima (FEMA) Deanne Criswell osudila je dezinformacije i loše ophođenje prema humanitarnim radnicima.

Naglasila je da dezinformacije neće spriječiti misiju FEMA-e da pomogne onima kojima je potrebno i da više od 2.000 federalnih radnika i dalje naporno radi na oporavku države.

TRT Balkan / agencije