Toplotni val je već povezan s najmanje 30 smrtnih slučajeva na Zapadu, a zabrinutost raste kako se širi prema istoku.              Foto: Reuters

Milioni Amerikanaca suočavaju se sa visokim temperaturama dok se rekordni toplotni talas širi prema istoku, prijeteći velikim gradovima još višim temperaturama zraka.

Toplotni val koji je zahvatio zapad SAD-a protekle sedmice sada se širi na centralne i istočne regije, donoseći sa sobom niz zdravstvenih rizika i infrastrukturnih izazova, navodi USA Today.

Kako temperature rastu, meteorolozi i zdravstveni zvaničnici upozoravaju na potencijalno smrtonosne uslove sa kojima se suočavaju milioni Amerikanaca.

"Širok toplotni talas od ravnica do istočne obale nastavit će se u narednih nekoliko dana, postajući posebno intenzivan za mnoge urbane centre na jugoistoku, dolini Ohija i duž istočne obale", izvještava USA Today, citirajući National Weather Service.

Očekuje se da će se najmanje 30 miliona ljudi suočiti s temperaturom od oko 37,8 stepeni Celzijusa ili više, prema AccuWeatheru.

Međutim, prognoze govore da će temperatura zraka ići i od 40,6 do 43,3 stepena Celzijusa u mnogim oblastima. Ovi ekstremni uslovi su pogoršani visokim nivoom vlažnosti, stvarajući opasno okruženje, posebno za ranjivu populaciju.

Ovi uslovi će biti "opasni i potencijalno smrtonosni" za one koji nemaju adekvatan pristup efikasnom hlađenju i hidrataciji, upozorila je meteorološka služba.

Rizik je posebno visok u urbanim područjima širom jugoistočne, doline Ohio i istočne obale, gdje se očekuje da će vrućina biti najintenzivnija.

Toplotni val je već povezan s najmanje 30 smrtnih slučajeva na Zapadu, a zabrinutost raste kako se širi prema istoku.

Temperature tokom noći nude malo predaha od dnevne vrućine.

TRT Balkan / agencije