Administracija Joea Bidena je prvi put proširila privremeni zaštićeni status Ukrajincima u martu 2022. godine, ubrzo nakon početka ruskog rata u Ukrajini.     Foto: pixabay

Sjedinjene Američke Države (SAD) su u petak najavile produženje privremene zaštite od deportacije za Ukrajince koji trenutno žive u toj državi, dozvoljavajući im da ostanu još 18 mjeseci.

Ministarstvo domovinske sigurnosti saopštilo je da produženje utiče na oko 26.000 trenutnih korisnika privremenog zaštićenog statusa i da će omogućiti 166.700 dodatnih Ukrajinaca u SAD-u da se prijave za privremeni zaštićeni status.

Administracija Joea Bidena je prvi put proširila privremeni zaštićeni status Ukrajincima u martu 2022. godine, ubrzo nakon početka ruskog rata u Ukrajini.

"Trenutna vojna invazija Rusije na Ukrajinu i rezultirajuća humanitarna kriza zahtijevaju od SAD-a da nastave pružati sigurnost i zaštitu Ukrajincima koji možda neće moći da se vrate u svoju domovinu", rekao je sekretar za unutrašnju sigurnost Alejandro Mayorkas u saopštenju.

TRT Balkan / agencije