Očekuje se da će zvanično saopštenje biti objavljeno u narednim sedmicama.     Foto: TRT World

Fond koji sadrži 3,5 milijardi dolara vjerovatno će biti pušten Banci međunarodnih poravnanja (BIS) sa sjedištem u Bazelu u Švicarskoj, izjavio je izvor upućen u to pitanje.

"Također je uspostavljen međunarodni odbor stručnjaka koji će isplatiti novac", rekao je izvor za TRT World.

Očekuje se da će zvanično saopštenje biti objavljeno u narednim sedmicama.

Devet milijardi dolara devizne imovine

Blizu 9 milijardi dolara devizne imovine afganistanske Centralne banke koja se drži u američkim i drugim stranim bankama zamrznuto je nakon što su talibani preuzeli Kabul 15. augusta prošle godine i protjerali tadašnju vladu predsjednika Ashrafa Ghanija koju je podržavao SAD.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena nastavila je prošlog mjeseca razgovore o oslobađanju afganistanske imovine u stranim državama uprkos prisustvu vođe Al-Kaide Aymana al-Zawahirija u Kabulu, koji je kasnije ubijen.

State Department je, međutim, odbacio dokapitalizaciju Centralne banke Afganistana (DAB) kao kratkoročnu opciju nakon što je Zawahiri ubijen, tvrdeći da su talibani izazvali zabrinutosti time što su ga skrivali kršeći sporazum o povlačenju američkih trupa iz 2020. godine.


Sredstva za krajnju upotrebu


Ipak, prema novom razvoju događaja, DAB bi mogao dobiti sredstva za krajnju upotrebu, "ali SAD će tražiti striktno poštovanje protokola protiv pranja novca i finansiranja terorizma pored nadzora sredstava putem treće strane", rekao je izvor za TRT World.

Međunarodni odbor stručnjaka također ima zadatak da osigura da svi ti uvjeti budu ispunjeni.

Talibanska vlada je otvorena za prijedlog SAD-a o nadzoru treće strane, ali želi zadržati ovlaštenje nad načinom na koji se novac koristi.

"Zamrznute rezerve su vlasništvo naroda Afganistana, to je rezerva Centralne banke koja se koristi u njenim transakcijama", rekao je glasnogovornik talibana Suhail Shaheen za TRT World te dodao:

"Na narodu Afganistana je da odluči šta da radi sa svojom rezervom i kako da je koristi. Jednostrana odluka o rezervama 'Da Afghanistan' banke je nezakonita, osim ako se s tim ne složi i DAB."

Humanitarna katastrofa

SAD je bio pod snažnim pritiskom aktivista za ljudska prava i afganistanske dijaspore da oslobodi sredstva za ublažavanje humanitarne katastrofe koja se dešava u ratom razorenom Afganistanu.

Za SAD i zapadne saveznike, koji su do sada odbijali priznati talibansku vladu, glavna prepreka je bila pronalaženje načina da potroše sredstva, a da se talibanima ne dozvoli da dođu u posjed tog novca.

“Oslobađanje ovih sredstava je važno da bi se olakšale poteškoće afganistanskog naroda kojem je teško platiti čak i osnovne potrepštine“, rekao je za TRT World Shah Mehrabi, afganistansko-američki profesor ekonomije koji je u Vrhovnom vijeću Centralne banke Afganistana.

Mehrabi je ponovio važnost utvrđivanja načina na koji bi sredstva trebala biti oslobođena kako bi se "omogućila stabilnost cijena i smanjila volatilnost u razmjeni".

Tekuće rasprave

SAD je bio u razgovorima sa Švicarskom o osnivanju mehanizma koji može pomoći u isplati sredstava.

Većina afganistanskih stranih sredstava, blizu 7 milijardi dolara, drži se u Federalnoj rezervnoj banci New Yorka.

Pregovori o oslobađanju sredstava, koja su neophodna za rješavanje onoga što Ujedinjeni narodi nazivaju “izuzetno mračnom” budućnošću za Afganistance, fokusirani su na 3,5 milijardi dolara, koje je američki predsjednik Joe Biden izdvojio za Afganistan.

Preostalih 3,5 milijardi dolara afganistanskog novca u FED-u je registrovano kako bi se podijelilo kao kompenzacija žrtvama napada 11. septembra, koji su doveli do američke invazije na Afganistan 2001. godine.

Američka vlada se suočila s kritikama zbog zadržavanja afganistanskih fondova u vrijeme kada se obični Afganistanci suočavaju s glađu i siromaštvom. Mnogi su kritikovali SAD zbog politizacije sredstava protiv talibana, iako je teroristička organizacija Al-Kaida odgovorna za napade 11. septembra.

Ipak, porodice 3.000 žrtava ubijenih u napadima na kule bliznakinje u New Yorku i drugim gradovima natjerale su američke sudove da zaplijene imovinu Afganistana.

Američki savezni sudija je 2012. godine dodijelio toj grupi ljudi taj iznos nakon presude protiv nekoliko pripadnika talibana, Al-Kaide i Irana.

TRT World