Recep Akbiyik (29) optužen je za pokušaj pljačke, terorizam, posjedovanje oružja za krivično djelo, terorističke prijetnje, nanošenje štete i prijetnje.      Foto: AA

Američki sud u subotu je naredio puštanje na slobodu pod nadzorom optuženog za napad na Tursku kuću (Turkevi) u New Yorku u Sjedinjenim Američkim Državama ranije ove sedmice.

Recep Akbiyik (29) optužen je za pokušaj pljačke, terorizam, posjedovanje oružja za krivično djelo, terorističke prijetnje, nanošenje štete i prijetnje.

Optužbe su mu pročitane preko prevodioca na Krivičnom sudu u New Yorku.

Sudija je zabranio Akbiyiku da se približi Turskoj kući i njenoj blizini.

Naredno ročište biće održano 25. jula.

On je upućen na odjel za psihijatriju i neurologiju bolnice Bellevue u New Yorku kako bi se procijenilo njegovo psihičko stanje.

Vlasti su u srijedu identifikovale Akbiyika kao glavnog osumnjičenog za napad rano u ponedjeljak u kojem je oštećena zgrada.

Na videosnimku do kojeg je došla Anadolija vidi se kako napadač željeznom šipkom razbija prozore zgrade u 3 sata i 14 minuta iza ponoći

On je u petak priveden.

Turske vlasti najoštrije su osudile napad i pozvale lokalne vlasti da pronađu napadača i pruže neophodnu zaštitu kako bi osigurale sigurnost svojih diplomatskih misija.

Turska kuća u New Yorku impozantna je zgrada u kojoj su od 2021. godine smještene turske diplomatske misije, a u njoj se organizuju i kulturni događaji. Nalazi se odmah preko puta sjedišta Ujedinjenih nacija (UN). U njoj se nalaze diplomatske kancelarije, uključujući Tursku misiju UN-a i Generalni konzulat u New Yorku.

TRT Balkan / agencije