Čelnici nacionalne sigurnosti odlučili da je najbolje vrijeme za operaciju kada se balon našao iznad vode.      Foto: Reuters

Čelnici nacionalne sigurnosti odlučili da je najbolje vrijeme za operaciju kada se balon našao iznad vode.

"Uspješno su ga srušili i želim da pohvalim naše pilote koji su to učinili", rekao je Bideb nakon što je sišao s Air Force One-a na putu za Camp David.

Borbeni avioni oborili su džinovski bijeli balon kod obale Karoline nakon što je preletio osjetljive vojne lokacije širom Sjeverne Amerike i postao najnovija žarišna tačka u tenzijama između Washingtona i Pekinga.

Ministar odbrane Lloyd Austin rekao je u saopćenju da je Biden odobrio obaranje u srijedu, rekavši da bi to trebalo biti učinjeno "čim se misija može izvršiti bez nepotrebnog rizika po živote Amerikanaca na putu balona".

Austin je rekao da je zbog veličine i visine leta balona, koji se kretao na oko 18 kilometara, vojska utvrdila da bi njegovo obaranje preko kopna predstavljalo neopravdani rizik za ljude na zemlji.

Balon je uočen u subotu ujutro iznad Karoline dok se približavao obali. U pripremi za operaciju, FAA administracija je privremeno zatvorila zračni prostor iznad obale Karoline, uključujući aerodrome u Charlestonu i Myrtle Beachu u Južnoj Karolini i Wilmingtonu u Sjevernoj Karolini. FAA je preusmjerila zračni saobraćaj iz tog područja i upozorila na kašnjenja zbog ograničenja letova.

Peking negira špijunažu

U nastojanju da umanji tenzije zbog incidenta s balonom iznad teritorije Sjedinjenih Američkih Država, iz Pekinga je u subotu saopšteno da Kina "nema namjeru narušavati zračni prostor bilo koje suverene zemlje".

"Nemamo namjeru da kršimo i nikada nismo narušili teritoriju ili zračni prostor bilo koje suverene zemlje", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Kine.
Povodom oštrih reakcija koje dolaze iz Washingtona, iz kineskog ministarstva su poručili da su "neki političari i mediji u SAD-u podigli prašinu kako bi napali i ocrnili Kinu“.

"Kineska strana se tome čvrsto protivi. Kina uvijek djeluje u strogom skladu s međunarodnim pravom i poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja", navodi se.

U ranijem saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Kine navodi se da je balon "civilni vazdušni brod koji se koristi za istraživanja, uglavnom u meteorološke svrhe".

Međutim, Pentagon je odbacio kinesko objašnjenje, rekavši da je riječ o "balonu za nadzor".

Nakon incidenta s balonom, američki državni sekretar Antony Blinken odgodio je planirano putovanje u Kinu.

TRT Balkan