Američki zvaničnici su također rekli da stav Ukrajine o pregovorima s Rusijom zabrinjava saveznike zbog ekonomskih posljedica dugotrajnog rata.     Foto: Reuters

Američka administracija je ohrabrila ukrajinske lidere da signaliziraju otvorenost za pregovore s Rusijom, navodi list "Washington Post".

Američki zvaničnici su, pod uslovom anonimnosti, upozorili da bi se "umor" među nekim saveznicima Ukrajine mogao pogoršati ako Kijev nastavi da prekida pregovore, piše američki list.

Zahtjev američkih zvaničnika nema za cilj gurnuti Kijev za pregovarački sto, ali su to nazvali "proračunatim pokušajem" kako bi se osiguralo da Ukrajina "održi podršku drugih nacija".

Američki zvaničnici su također rekli da stav Ukrajine o pregovorima s Rusijom zabrinjava saveznike zbog ekonomskih posljedica dugotrajnog rata.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je izjavio za češku televiziju da je Ukrajina spremna ući u pregovore s Rusijom samo ako njene trupe napuste sve dijelove Ukrajine, uključujući Krim i istočne oblasti Donbasa, koje Rusija de facto kontroliše od 2014. godine.

Zelenski je prošlog mjeseca potpisao dekret kojim se ruska aneksija dijelova Ukrajine proglašava bezvrijednom. Zvanični Kijev je 30. septembra donio odluku o "nemogućnosti pregovora" s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

TRT Balkan / agencije