Neki stanovnici grada Buffala, zaglavljeni snježnom mećavom, proslavili su Božić u vatrogasnim domovima.      Foto: Reuters

Arktička zimska oluja koja je pogodila veći dio srednjeg zapada i sjevera Sjedinjenih Američkih Država (SAD), odnijela je najmanje 49 života, dok su zahvaćena područja prekrivena rekordnim snijegom i ledom.

Najmanje 27 osoba umrlo je u okrugu Erie, u državi New York, kao rezultat velike zimske oluje koja je proteklih dana zahvatila veći dio Sjedinjenih Država, saopćili su u ponedjeljak dužnosnici okruga.

Amerikanci su zbog straha od obilnih i dugih snježnih padavina ispraznile police u marketima i na pijacama. Prema lokalnim izvorima, bilo je i pljački u supermarketima.

Neki stanovnici grada Buffala, zaglavljeni snježnom mećavom, proslavili su Božić u vatrogasnim domovima.

Milioni ljudi u SAD-u ostali su bez struje zbog snježne oluje. Mark Poloncarz, menadžer okruga Erie u New Yorku, rekao je da je 94 posto kuća i radnih mjesta u okrugu bez struje, ali bez struje je i dalje 12.000 domova i radnih mjesta.

"Ovo je užasna situacija", poručio je Poloncarz.

Sezona Božića 2022. godine donijela je mećavu u kojoj je oko 60 posto stanovništva SAD-a suočeno sa nekakvim zimskim problemima, kao i ekstremnim temperaturama i uslovima.

Stranica za praćenje letova FlightAware objavila je da je skoro 13.000 letova otkazano u SAD-u u posljednja četiri dana.

Nacionalna meteorološka služba najavila je da će se vremenske prilike poboljšati od utorka.

U SAD-u, 21. decembra, nacionalne i lokalne agencije za izvještavanje o vremenu upozorile su na teške hladnoće i snježne uslove koji se dešavaju "jednom u generaciji".

Nacionalna meteorološka služba (NOAA) objavila je da se u nekim dijelovima zemlje približavaju hladni vremenski uslovi kakvi nisu bili u posljednjih 40 godina.

Meteorološka služba je istakla da "jake snježne padavine mogu otežati ili onemogućiti putovanje i mogu biti opasni po život".

Zbog nevremena, prizemlja nekih bolnica i poslovnih objekata na obali New Jerseyja s pogledom na Manhattan poplavila je rijeka Hudson koja se izlila.

TRT Balkan / agencije