Obje strane su tokom tih sastanaka izrazile zabrinutost zbog napora Rusije i drugih aktera da razmijene dezinformacije.        Foto: mk.usembassy.gov

Sjeverna Makedonija i Sjedinjene Američke Države (SAD) potpisale su u utorak u Washingtonu Memorandum o strateškom partnerstvu u borbi protiv dezinformacija, saopštio je State Department.

"Nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom 8. maja premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski i američki specijalni izaslanik i koordinator za Globalni centar za angažovanje James P. Rubin potpisali su Memorandum o razumijevanju u kojem se navodi saradnja između dva NATO saveznika u borbi protiv manipulacije informacijama”, navodi se u saopštenju.

Potpisivanje memoranduma je uslijedio nakon sastanaka u Skoplju 11. aprila između delegacija Vlade Sjeverne Makedonije i američkog State Departmenta.

Obje strane su tokom tih sastanaka izrazile zabrinutost zbog napora Rusije i drugih aktera da razmijene dezinformacije kako bi potkopali demokratiju i nacionalnu sigurnost širom svijeta, navodi se u saopštenju.

"Novi memorandum o razumijevanju omogućiće bližu saradnju u sve važnijim naporima u borbi protiv dezinformacija, te zaštiti demokratske procese i izgradnju otpornih informacijskih ekosistema", dodaje se.

TRT Balkan / agencije