Razgovor o tješnjem partnerstvu dolazi u vrijeme dok još postoje nesuglasice u vezi s nacionalističkom energetskom politikom Lopeza Obradora, što je dovelo do pokretanja zvanične trgovinske žalbe u julu Washingtona i Ottawe.     Foto: Reuters

Biden i meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador također su na bilateralnom sastanku razgovarali o poticajima za promoviranje ulaganja u proizvodnju poluprovodnika duž granice, saopćila je Bijela kuća.

„Postoje uslovi bez premca da se započne nova politika ekonomske i socijalne integracije na našem kontinentu“, izjavio je Lopez Obrador na početku sastanka, pozivajući Bidena da investira u regiju.

Lopez Obrador ugošćuje Bidena i kanadskog premijera Justina Trudeaua od ponedjeljka do srijede na prvom samitu trojice čelnika od kraja 2021.

Razgovor o tješnjem partnerstvu dolazi u vrijeme dok još postoje nesuglasice u vezi s nacionalističkom energetskom politikom Lopeza Obradora, što je dovelo do pokretanja zvanične trgovinske žalbe u julu Washingtona i Ottawe.

Lopez Obrador je rekao da se trgovinski sporazum pokazao kao vrijedan instrument, ali da postoji kontinuirani rast u pacifičkim lukama s robom iz Azije, signalizirajući da dvije zemlje ostaju ovisne o azijskoj industrijskoj proizvodnji.

„Zar ne bismo mogli da proizvodimo u Americi ono što konzumiramo? Naravno, to je pitanje definicije i zajedničkog planiranja našeg budućeg razvoja“, rekao je on tokom sastanka s Bidenom, prenosi Reuters.

FENA