Kanada je uvela sankcije protiv devet pojedinaca i sedam entiteta.          Foto: Reuters

Američko ministarstvo finansija saopćilo je da je osam pojedinaca i pet entiteta uvrstilo na listu sankcija zbog navodnog finansiranja bjeloruske vlade.

"Ova akcija cilja na nekoliko subjekata uključenih u kontinuiranu represiju bjeloruskog režima, saučesništvo u neopravdanom ratu Ruske Federacije u Ukrajini i bogaćenje represivnog bjeloruskog režimskog čelnika Aleksandra Lukašenka", navodi se u saopćenju ministarstva finasija.

Kanada je uvela sankcije protiv devet pojedinaca i sedam entiteta, a spisak uključuje vladine zvaničnike, sudije, čelnike bjeloruske državne televizije, ministarstva odbrane te vojnih proizvodnih i tehnoloških firmi, objavila je kanadska vlada u zasebnom saopćenju u srijedu.

Lukašenko je više puta optuživao Zapad da ga pokušava svrgnuti nakon masovnih protesta protiv njegove vladavine koji su izbili 2020. godine nakon predsjedničkih izbora za koje je opozicija navela da je prevarom pobijedio na njima. Lukašenko tvrdi da je pošteno pobijedio, dok je provodio sveobuhvatan obračun sa svojim protivnicima.

Zapadne sankcije uvedene su Bjelorusiji tokom godina u vezi s tim navodnim obračunom i izbornom prevarom. Minsk je takođe dopustio Moskvi da koristi bjelorusku teritoriju za slanje vojnika u Ukrajinu 24. februara prošle godine.

Pojedinci i subjekti koji su na meti američkih sankcija uključuju tri državna preduzeća i direktora i podružnicu jednog od tih preduzeća, saopćilo je ministarstvo finansija.

Dodaje se da su sankcije usmjerene i na četiri službenika bjeloruske vladine agencije, tri osobe koje su omogućile izbjegavanje sankcija u znak podrške Lukašenkovoj vladi i jedan avion identificiran kao blokirana imovina.

Među ciljanim kompanijama nalaze se i Belavia, bjeloruska državna aviokompanija, kao i kompanija za upravljanje bjeloruskom čeličanom, koja je prethodno također sankcionirana od Evropske unije, prenosi Reuters.

TRT Balkan / agencije