Za ovaj balon se vjeruje da ga je poslala Sjeverna Koreja, a nosio je razne predmete, uključujući i nešto što je izgledalo kao smeće i izmet.     Foto: Reuters

SAD i Južna Koreja osudile su Sjevernu Koreju zbog lansiranja balona za otpad i vojnog špijunskog satelita, obećavajući čvrst odgovor na najnovije "provokacije".

Američki ministar odbrane Lloyd Austin i južnokorejski ministar odbrane Shin Won-sik sastali su se na marginama Shangri-La dijaloga u Singapuru, izvještava Yonhap News sa sjedištem u Seoulu, pozivajući se na saopćenje Ministarstva odbrane u Seoulu u nedjelju.

Dvojica šefova odbrane jasno su stavila do znanja da "provokacije" Sjeverne Koreje i razvoj raketa i nuklearnog oružja, zajedno s "produbljivanjem vojnih veza s Rusijom", povećavaju tenzije ne samo na Korejskom poluotoku već i u indo-pacifičkoj regiji, saopćilo je ministarstvo.

Oni su obećali "oštar" odgovor, dodaje se.

Shin je, kako se navodi, naglasio da je Pjongjangovo lansiranje balona za nošenje smeća "teško" kršenje sporazuma o primirju i obećao podršku istrazi od komande UN-a koja je u toku.

Sjeverna Koreja je od utorka prenijela preko granice blizu 900 balona koji su prevozili gnojivo i smeće, nakon neuspjelog pokušaja lansiranja špijunskog satelita u ponedjeljak.

Pjongjang je također ispalio baraž artiljerije iz supervelikih višecijevnih raketnih bacača prema Istočnom moru u četvrtak, u vježbi namijenjenoj demonstriranju svoje spremnosti da pokrene preventivni napad na Južnu Koreju.

TRT Balkan / agencije