"Usavršavanje taktičkih vještina i zajedničkog odgovora na krizne situacije"    Foto: Reuters

Više od 50 američkih i japanskih borbenih aviona preletjelo je ove sedmice iznad voda u blizini Japana, usred rastućih napetosti u odnosima s Kinom i Rusijom, javlja CNN.

Uz američke borbene avione F-22, na nebu se moglo vidjeti i 20 japanskih lovaca F-15 i F-2 te tri američka aviona za izviđanje.

Japanski i američki borbeni avioni letjeli su na nebu iznad Japanskog mora, Tihog okeana i Istočnog kineskog mora s ciljem "usavršavanja taktičkih vještina i zajedničkog odgovora na krizne situacije", saopćilo je japansko Ministarstvo odbrane.

Ove sedmice su američki i japanski pomorski patrolni avioni također izveli vježbu u blizini otoka Nansei, japanskog teritorija najbližeg Tajvanu, i u blizini skupa otoka Senkaku, nenaseljenog niza otoka kojima upravlja Japan, a za koje Kina tvrdi da pripadaju i njenoj teritoriji.

Kineska obalna straža i brodovi mornarice ove su godine proveli najviše vremena dosad u vodama oko Senkakua, navelo je japansko Ministarstvo odbrane.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je ranije ove godine da su patrole kineske obalne straže u vodama koje okružuju otoke "primjereno korištenje suverenog prava Kine".
U međuvremenu, kineski i ruski ratni brodovi posljednjih su sedmica sve više prisutni oko Japana.

TRT Balkan / agencije