"Veoma je važno da grupa nema dalji angažman u Sudanu, a znam da su brojne zemlje veoma zabrinute zbog te perspektive", dodao je on.     Foto: Reuters

Američki državni sekretar Antony Blinken u ponedjeljak je izrazio zabrinutost zbog aktivnosti ruske paravojne grupe Wagner u Sudanu.

Blinken nije precizirao u koje aktivnosti je Wagner grupa trenutno uključena, ali je rekao da je administracija predsjednika Joea Bidena zabrinuta zbog "angažmana" u ratom razorenoj zemlji.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s kenijskim kolegom Alfredom Mutuom on je rekao da je u više zemalja to "element koji, kada je angažovan, donosi više smrti i razaranja".

"Veoma je važno da grupa nema dalji angažman u Sudanu, a znam da su brojne zemlje veoma zabrinute zbog te perspektive", dodao je on.

Mutua se složio s Blinkenovom procjenom, rekavši da Nairobi dijeli zabrinutost zbog destabilizirajućih aktivnosti Wagner grupe.

CNN je u petak objavio da je Wagner grupa ušla u sukob u Sudanu na strani paravojnih snaga koje se trenutno bore za kontrolu nad zemljom. Podrška navodno uključuje isporuku raketa zemlja-vazduh Sudanskim snagama za brzu podršku (RSF).

Wagner je dva dana ranije negirao bilo kakvu umiješanost u sukob, navodeći da operativci grupe nisu bili u Sudanu više od dvije godine.

Najmanje 413 osoba je ubijeno, a 3.551 ranjena od 15. aprila, kada je u glavnom gradu Khartoumu i drugim gradovima izbio sukob između Oružanih snaga Sudana i RSF-a, koji je vojska proglasila pobunjeničkom grupom.

Sudan je bez funkcionalne vlasti od oktobra 2021. godine, kada je vojska smijenila prelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila vanredno stanje u onome što su političke snage nazvale "pučem".

TRT Balkan / agencije