Državni dužnosnici insistirali su na tome da će budući lov biti ograničen i da neće ugroziti cjelokupnu populaciju.       Foto: FENA

Američka služba za ribu i divlje životinje rekla je da su državni dužnosnici pružili "značajne" informacije da su se grizliji oporavili od prijetnje izumiranja u regijama koje okružuju nacionalne parkove Yellowstone i Glacier.

Ali savezni dužnosnici odbacili su tvrdnje Idaha da bi se zaštita trebala ukinuti izvan tih područja, te su izrazili zabrinutost zbog novih zakona iz država koje vode republikanci koji bi potencijalno mogli naštetiti populaciji grizlija.

"U potpunosti ćemo procijeniti ove i druge potencijalne prijetnje", rekla je Martha Williams, direktorica američke Službe za ribe i divlje životinje.

Williams je u pismu od srijede rekla čelniku agencije za zaštitu divljih životinja Montane da zakon koji dopušta ubijanje grizlija ako napadnu stoku nije u skladu s predanošću države očuvanju medvjeda. Istakla je također da je zakonodavna sjednica 2023. ponudila "dobru priliku" za rješavanje takvih problema.

Potez od petka pokreće najmanje godinu dana daljnjeg proučavanja prije konačne odluke o regijama Yellowstone i Glacier.

Države žele ukidanje zaštite kako bi mogle ponovno preuzeti upravljanje grizlijima i ponuditi lov javnosti. Kako se populacija grizlija širila, sve više životinja se preselilo u područja nastanjena ljudima, stvarajući probleme za javnu sigurnost i za farmere.

Državni dužnosnici insistirali su na tome da će budući lov biti ograničen i da neće ugroziti cjelokupnu populaciju.

Nakon što su prije nekoliko godina grizliji privremeno izgubili zaštitu u regiji Yellowstone, Wyoming i Idaho su zakazali lovove koji bi omogućili da se u početnoj sezoni lova ubije manje od dvadesetak medvjeda.

U Wyomingu je 2018. gotovo 1500 ljudi podnijelo zahtjev za 12 dozvola za grizlije prije nego što je lov blokiran na saveznom sudu. Otprilike trećina podnositelja zahtjeva došla je izvan države. Idaho je izdao samo jednu dozvolu za grizlija prije nego što je lov blokiran.

Čak 50.000 grizlija nekada je lutalo zapadnom polovinom SAD-a. Istrebljeni su u većem dijelu zemlje početkom prošlog vijeka prekomjernim lovom i hvatanjem u zamke, a posljednji lov u sjevernom Stjenjaku dogodio se prije nekoliko desetljeća. Sada postoji više od 2000 medvjeda u donjih 48 država i mnogo veća populacija na Aljasci, gdje je lov dopušten.

FENA