Australijski vatrogasci pripremaju se za najveći rizik od požara od Crnog ljeta.    Foto: Reuters

Četiri godine otkako su šumski požari uništili široke dijelove jugoistočne Australije, usmrtivši 33 osobe, zemlja je ponovo u stanju pripravnosti, pripremajući se za, kako meteorološki stručnjaci kažu, najtopliji i najsušniji period od takozvanog Crnog ljeta.

"Ovo ljeto će biti toplije od prosjeka, a svakako toplije od posljednje tri godine", rekao je u utorak vladin prognostičar Karl Braganza.

Australski meteorološki zavod također je proglasio formiranje vremenskog fenomena El Nino, donoseći vruće i suhe uvjete koji će vjerovatno povećati ozbiljnost šumskih požara i suše.

Braganza je rekao da se obrazac El Nino nastanio nad Tihim okeanom, što se poklopilo s neobičnim proljetnim toplotnim talasom koji trenutno prži istočnu Australiju.

El Nino će nastaviti da zagrijava okeane planete, koji su "na rekordnim temperaturama od aprila", dodao je on.

Upravo u australijsko proljeće, koje počinje u septembru, obaraju se toplotni rekordi u gusto naseljenom području oko Sydneya, a neke regionalne škole su zatvorene zbog opasnosti od šumskih požara mjesec prije početka njihove zvanične sezone.

"Jednom kad stvarno osušimo krajolik od vlažnih uvjeta od kojih je krenuo, moglo bi se dogoditi da ćemo završiti s krajolikom koji je vrlo suh, ali sada ima puno goriva jer smo imali tako dobar rast vegetacije", rekao je Jason Evans, profesor u Centru za istraživanje klimatskih promjena na Univerzitetu Novog Južnog Walesa.

"To bi bili savršeni uvjeti za požare", rekao je on.

Australci su s mračnim priznanjem promatrali šumske požare koji su harali Evropom i Sjevernom Amerikom u ljeto 2023. Sada postoji osjećaj da je ponovo red na Australce, s ubrzanim globalnim zagrijavanjem i preuveličavanjem promjena u vremenskim obrascima, prema klimatolozima.

Od 10 najtoplijih godina u Australiji, osam je bilo od 2010. godine, kažu meteorolozi.

Smanjenje opasnosti od opekotina

Kratak period od posljednje katastrofalne sezone šumskih požara doprinio je kašnjenju u smanjenju opasnosti od opekotina, gdje vatrogasci preventivno spaljuju područja kako bi ograničili širenje požara, jer su neki vatrogasci dobrovoljci dali otkaz zbog traume, kaže Rural New South Wales Vatrogasna služba.

Uporna jaka kiša također je usporila sposobnost vatrogasne službe da izvrši kontrolirane opekotine. S desetinama šumskih požara koji već gore, volonterska služba je saopštila da je učinila samo 24 posto smanjenja opasnosti koje je planirala.

"Upravo smo imali kišu za kišom, tako da smo prilično zaostali", rekao je komesar ruralne vatrogasne službe Bob Rogers.

Obilne kiše također znače da su, uprkos povratku suhe toplote, početni uvjeti drugačiji od požara iz 2019. i 2020. godine, koji su uslijedili nakon dugotrajne suše, rekao je Rogers.

Iako je bogat gorivom, barem nije suh kao što je bio u Crno ljeto.

Ipak, "mi to shvatamo veoma ozbiljno", dodao je.

TRT Balkan