State Department dugo pregovara o razmjeni Griner i Whelan, za Rusa Boulta. Foto: Reuters

Ruski sud je u četvrtak proglasio američku košarkašicu Brittney Griner krivom za posjedovanje i krijumčarenje droge. Griner je osuđena na devet godina zatvora nakon što je priznala krivicu za unošenje kanabisa u posudama za električne cigarete u Rusiju.

Ruski sud je u odluci kojom je proglašava krivom naveo da je 31-godišnja Griner, zvijezda Ženske nacionalne košarkaške lige (WNBA), počinila krivično djelo namjerno. Američka košarkašica je u obraćanju sudu kazala da je to bila greška.

Brittney Griner je uhapšena u februaru na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, samo nekoliko dana prije početka ruske invazije na Ukrajinu, nakon što joj je u prtljagu pronađeno ulje kanabisa.

Ruski tužilac je tražio devet i pol godina zatvora, a maksimalna moguća kazna za ovo krivično djelo je deset godina. Griner se u obraćanju sudu izvinila za svoju "grešku" i zamolila sudiju za blažu kaznu od one koju je tražio tužilac. Također je negirala da je namjeravala prekršiti ruski zakon.

Biden: Rusija nepravedno drži Griner u pritvoru

Američki predsjednik Joe Biden oštro je osudio odluku ruskog suda i istakao da je ova presuda "još jedan podsjetnik na ono što je svijet već znao, a to je da Rusija nepravedno drži u pritvoru Brittney".

"To je neprihvatljivo i pozivam Rusiju da odmah pusti košarkašicu kako bi mogla biti sa svojim voljenima, prijateljima i saigračima", kazao je Biden u saopćenju, te dodao da će američka administracija nastaviti neumorno raditi kako bi se Griner i Paul Whelan, bivši američki marinac, vratili u domovinu što prije.

State Department je dugo u pregovorima kako bi osigurao oslobađanje košarkašice kao dio dogovora koji bi također vratio zatvorenog Whelana kući. Amerikanci već sedmicama čekaju na odgovor Rusije, a još niko nije potvrdio nagađanja da oslobađanje Griner i Whelana znači i oslobađanje Viktora Boulta, ruskog kriminalca poznatog kao ‘trgovca smrću’, koji je osuđen u SAD-u na 25 godina.

TRT Balkan