Rusija tvrdi da se SAD priprema za "novu pandemiju" tražeći mutacije virusa

Rusija tvrdi da se SAD priprema za "novu pandemiju" tražeći mutacije virusa

Američka vojno-biološka aktivnost predstavlja sigurnosnu prijetnju mnogim državama svijeta, rekao je Kirilov.
Rusija je u srijedu objavila da su Sjedinjene Američke Države (SAD) započele pripreme za "novu pandemiju" tražeći mutacije virusa putem novouspostavljene Kancelarije za politiku spremnosti i odgovora na pandemiju (OPPR).       Foto: Reuters

Rusija je u srijedu objavila da su Sjedinjene Američke Države (SAD) započele pripreme za "novu pandemiju" tražeći mutacije virusa putem novouspostavljene Kancelarije za politiku spremnosti i odgovora na pandemiju (OPPR).

"Uprkos činjenici da su navedeni ciljevi američkih programa praćenje incidencije bolesti i pružanje pomoći zemljama u razvoju... vidimo da Pentagon sprovodi nekontrolisano istraživanje dvostruke namjene u zaobilaženju međunarodnih obaveza", izjavio je Igor Kirilov, šef ruskog tima za radiološku i biološko-hemijsku zaštitu na brifingu u Moskvi.

Navodeći da su američki vojni projekti prvenstveno usmjereni na proučavanje potencijalnih agenasa biološkog oružja, Kirilov tvrdi da američka vojno-biološka aktivnost predstavlja sigurnosnu prijetnju mnogim nacijama širom svijeta.

"Postoji jasan trend: patogeni koji spadaju u područje interesovanja Pentagona, kao što su COVID-19, ptičja gripa, afrička svinjska kuga, kasnije postaju pandemija, a američke farmaceutske kompanije koriste benefite", rekao je Kirilov.

On je dodao:

"Kao i 2019. godine, SAD su se počele pripremati za novu pandemiju tražeći mutacije virusa. Ne isključujemo da će SAD koristiti takozvane odbrambene tehnologije u ofanzivne svrhe, kao i za globalno upravljanje u stvaranju kriznih situacija biološke prirode."

Kirilov tvrdi da je kancelarija direktno uključena u prikupljanje opasnih patogena u različitim regionima svijeta i testiranje neregistrovanih lijekova na osnovu dokumenata tokom rata u Ukrajini.

OPPR je pokrenut 21. jula kako bi se pripremio i odgovorio na potencijalne pandemije, a vodi ga Paul Friedrichs, vojni hirurg i penzionisani general-major ratnog vazduhoplovstva koji je pomogao u vođenju odgovora Pentagona na COVID.

TRT Balkan / agencije