Zaharova tvrdi da je švicarska vlada poduzela nekoliko akcija protiv Moskve, među kojima su osuda Rusije, blokiranje ruske imovine u zemlji i pridruživanje sankcijama Evropske unije.     Foto: Reuters

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je u nedjelju da je Švicarska napustila svoju politiku neutralnosti od početka rata u Ukrajini i optužila zvanični Bern za podršku Kijevu.

"Uprkos više od dva vijeka provođenja politike vanjske neutralnosti, nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, Bern je napustio svoju tradicionalnu neutralnost i nedvosmisleno podržao neonacistički režim u Kijevu", objavila je Zaharova na Telegramu.

Zaharova tvrdi da je švicarska vlada poduzela nekoliko akcija protiv Moskve, među kojima su osuda Rusije, blokiranje ruske imovine u zemlji i pridruživanje sankcijama Evropske unije, uključujući mjere protiv 1.300 fizičkih i 170 pravnih lica.

Zaharova je dodala da je Švicarska pružala usluge Ukrajini kao što su vojna obuka te isporučila humanitarnu pomoć uz posredovanje Švicarske ambasade, kao i da planira pružiti novu finansijsku pomoć ukrajinskoj i moldavskoj vladi u vrijednosti od 140 miliona švicarskih franaka (148,8 miliona dolara).

Zaharova tvrdi da Bern ne smatra ove usluge odstupanjem od neutralnosti, ali da "logika sugeriše suprotno".

Nakon početka ruskog rata u Ukrajini, Švicarska, dugo poznata po tradicionalnom neutralnom stavu, pridružila se zemljama Evropske unije koje su uvele finansijske sankcije Moskvi.

Švicarski predsjednik Ignazio Cassis je na 77. sjednici Generalne skupštine UN-a u septembru prošle godine,​​​​​ ​ rekao da je "šokiran" ruskom "vojnom agresijom" na Ukrajinu i pozvao Moskvu da "prekine rat u Ukrajini".

TRT Balkan / agencije