Rusija: Sankcije za 500 američkih državljana, uključujući i Baracka Obamu

Rusija: Sankcije za 500 američkih državljana, uključujući i Baracka Obamu

Amerikancima sa liste sankcija je zabranjen ulazak u Rusiju.
Na popisu su se našli politički dužnosnici, uključujući bivšeg predsjednika SAD-a Obamu, članovi senata i kongresa, stručnjaci i analitičari.     Foto: Reuters

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je 500 američkih državljana, uključujući bivšeg američkog predsjednika Baracka Obamu, stavljeno na listu sankcija.

U saopćenju se navodi da to to svojevrsni odgovor na ranije sankcije koje je SAD nametnuo ruskim državljanima.

Amerikancima sa liste sankcija je zabranjen ulazak u Rusiju.

Na popisu su se našli politički dužnosnici, uključujući bivšeg predsjednika SAD-a Obamu, članovi senata i kongresa, stručnjaci i analitičari, a svi oni se terete za širenja lažnih informacija o Rusiji.

Sankcionisani su i rukovoditelji američkih kompanija koje djeluju u području odbrane zbog toga što su isporučivali oružje u Ukrajinu.

Naglašavajući da bilo kakva neprijateljska akcija protiv Rusije neće ostati bez odgovora, u saopćenju se podsjeća da ruski novinari nisu dobili američke vize za praćenje sastanka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, kojem je prethodno u New Yorku prisustvovao ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Ruske vlasti su odbile i zahtjev američke ambasade u Moskvi za posjetu američkom novinaru koji je u Rusiji uhapšen pod optužbom za špijunažu.

TRT Balkan / agencije