Rusija: Nekoliko osoba uhapšeno nakon pokušaja sabotaže gasovoda Turski tok

Rusija: Nekoliko osoba uhapšeno nakon pokušaja sabotaže gasovoda Turski tok

Portparol Kremlja izjavio je da su uhapšeni pokušali da unište dio gasovoda na ruskoj teritoriji.
Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu da pokušava da ošteti gasovod Turski tok.    Foto: Reuters

Nekoliko osoba je uhapšeno nakon osujećenog napada na gasovod Turski tok na ruskoj teritoriji, objavio je Kremlj u četvrtak.

"Diverzanti su uhvaćeni, a nekoliko osoba uhapšeno. Htjeli su da dignu u vazduh objekat na našoj teritoriji”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u glavnom gradu Kazahstana Astani.

Ranije ove sedmice, ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu da pokušava da ošteti gasovod Turski tok, kojim se ruski gas prenosi do Turkiye.

Peskov je rekao da je to dio nekoliko "terorističkih napada" koje su izvele ukrajinske specijalne službe usmjerenih na kritičnu infrastrukturu Rusije, uključujući energetske sisteme.

Rusija je pojačala nadzor nakon nedavnih curenja gasa iz gasovoda Sjeverni tok i curenja nafte iz naftovoda Druzhba u Poljskoj.

Putin je o napadu na Turski tok razgovarao i sa predsjednikom Turkiye Recepom Tayyipom Erdoganom tokom današnjeg sastanka u Astani.

Ruska obavještajna služba prvi je put objavila informacije o napadu krajem prošlog mjeseca, navodeći da je cilj bio da se zaustavi isporuka ruskog gasa Turkiye.

Federalna služba bezbjednosti (FSB) 22. septembra saopštila je da je uhapsila ruskog državljanina koji je bio umiješan u pokušaj sabotaže.

"Osumnjičeni je rekao da ga je regrutovala ukrajinska služba bezbjednosti", navodi se u saopštenju FSB-a.

TRT Balkan / agencije