Rusija je saopštila da je broj poginulih u napadima na vjerske objekte u ruskoj Republici Dagestan povećan na 19.      Foto: Reuters

Rusija je u ponedjeljak saopštila da je broj poginulih u napadima na vjerske objekte u nedjelju u ruskoj Republici Dagestan povećan na 19.

"Prema preliminarnim podacima, ubijeno je 15 policajaca, kao i četiri civila, među kojima i pravoslavni sveštenik", navodi se u saopštenju Istražnog komiteta Rusije.

Vlasti nastavljaju sinoć pokrenutu istragu o napadu, saopštio je komitet, dodajući da je tokom sukoba eliminisano pet militanata.

Ranije je ruski Nacionalni antiteroristički komitet (NAK) saopštio da je donijeta odluka o prekidu “protivterorističke operacije“ uvedene u regionu “u vezi sa otklanjanjem prijetnji po život i zdravlje građana“.

“Dana 24. juna u 8:15 sati ukinut je pravni režim protivterorističke operacije u administrativnim granicama Mahačkale i Derbenta, Republike Dagestan”, naveo je NAK.

U nedjelju je proglašen "režim protivterorističke operacije" u gradovima Mahačkali, administrativnoj prijestolnici Dagestana, i Derbentu nakon napada neidentifikovanih naoružanih osoba.

Napadi su bili usmjereni na policijski kontrolni punkt u Mahačkali, kao i na dvije crkve i sinagogu u Derbentu. Dva grada su udaljena oko 128 kilometara jedan od drugog.

Sergej Melikov, šef Republike Dagestan, rekao je u video izjavi na Telegramu da je u regionu uvedena trodnevna žalost.

Šef Ruske Republike Ingušetije, kao i guverner Stavropoljske teritorije koja graniči sa Dagestanom, saopštili su da su pojačane bezbjednosne mjere u tim regionima.

Više lidera iz regiona, uključujući predsjednike Kine, Azerbejdžana, Kazahstana, Uzbekistana i Tadžikistana, uputilo je telegrame ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, izražavajući saučešće povodom incidenata.

TRT Balkan / agencije