Rođaci iz Pakistana o novom premijeru Škotske: Duhovit i pravi gospodin

Rođaci iz Pakistana o novom premijeru Škotske: Duhovit i pravi gospodin

Otac Humze Yousafa preselio se u Škotsku iz pakistanskog grada Mian Channu, sa sjeveroistoka Pakistana 1962.
Yousaf (37) je u srijedu položio zakletvu kao šesti premijer Škotske, postavši prvi muslimanski lider bilo koje zapadnoevropske zemlje.     Foto: AA

Duhovit, osoba sa kojom se lako družiti i pravi gospodin, riječi su kojima pakistanski rođaci opisuju Humzu Yousafa, koji je izabran za prvog muslimanskog predsjednika Vlade Škotske.

Njegov stric Manzoor Hussain provjeravao je školske dokumente u svom domu u malom gradu Mian Channu, u pakistanskoj sjeveroistočnoj provinciji Pundjab, kada je čuo velike vijesti da je Humza Yousaf izabran za novog vođu Škotske.

Za Hussaina i druge članove porodice koji žive u Pakistanu to je bilo očekivano.

"Ovu vijest smo očekivali otkad smo znali da je to samo pitanje vremena, s obzirom na njegovu (Yousafovu) energičnu prirodu i duboku uključenost u škotsku politiku", rekao je Hussain.

Ispričao je kako ga je supruga koja se trenutno nalazi u Edinburgu telefonom obavijestila da je Humza izabran za lidera Škotske nacionalne stranke (SNP).

"Bila je to uzbudljiva vijest za mene, ali nimalo iznenađujuća", rekao je za Anadoliju.

Yousaf (37) je u srijedu položio zakletvu kao šesti premijer Škotske, postavši prvi muslimanski lider bilo koje zapadnoevropske zemlje.

Zamijenio je Nicolu Sturgeon na mjestu šefa Škotske nacionalne stranke (SNP) i postao prvi musliman na čelu velike britanske stranke i prvi pripadnik etničke manjine vođa decentraliziovane vlade u Velikoj Britaniji.

Njega su u utorak na mjesto premijera izabrali članovi škotskog parlamenta.

Yousaf, koji se pridružio SNP-u 2005. godine, bio je i prvi južnoazijski i prvi muslimanski sekretar kabineta u škotskoj vladi.

U maju 2011. godine izabran je u škotski parlament regije Glazgov sa 26 godina.

Yousaf je rođen u Glazgovu u Škotskoj 1985. godine, a njegovi djed i baka su se preselili u tu zemlju 1962. iz Mian Channua u Punjabu u Pakistanu. Njegova majka, takođe južnoazijskog porijekla, emigrirala je u Škotsku iz Kenije.

Yousafova velika porodica i dalje živi u Mian Channu-u, koji se nalazi oko 250 kilometara od glavnog grada provincije Lahore.

Manzoor Hussain koji predaje umjetničke predmete u lokalnoj školi rekao je da se Yousafov djed prvo preselio u Kuvajt 1960. godine zajedno sa Yousafovim ocem koji je imao oko 11 godina, a nakon toga u Škotsku.

Dom Yousafovih predaka nalazi u prometnoj ulici poznatoj kao "Železnički bazar" i u lošem je stanju. Donji dio dvospratnice je preuređen u prodavnice, dok je gornji propao.

Yousaf je posjetio grad svojih predaka samo jednom i to 2009. godine kako bi prisustvovao vjenčanju drugog strica, škotskog državljanina.

"Iako nas je Yousaf fizički posjetio samo jednom, on je i dalje u kontaktu sa svojim rođacima i drugim članovima porodice kako u Velikoj Britaniji tako i Mian Channu", dodao je Hussain.

Yousaf, porijeklom iz etničke zajednice Rajputa, ostao je 10 dana u Hussainovoj kući u Mian Channu-u 2009. godine.

Prisjećajući se posjete, Hussain je ispričao da se činilo da je novi vođa Škotske radoznao i iskren prema svojim korijenima i članovima porodice.

"On je u to vrijeme bio poslanik i diplomirao je političke nauke. Činio mi se ambicioznom osobom, koja ima cilj", rekao je Hussain.

Rafi Anwar Chohan, rođak Yousafovog oca, sjeća se njegovog dobrog smisla za humor.

"Bio je duhovit i lako se družiti s njim. Primjetio sam da je pravi gospodin", istakao je za Anadoliju.

TRT Balkan / agencije