"Vidimo slike patnje i smrti Palestinaca", rekao je Sanchez, izražavajući ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u Gazi.            Foto: Reuters

Španski premijer Pedro Sanchez ponovo je pozvao na hitan prekid vatre u Gazi i izrazio podršku generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija (UN) Antoniju Guterresu, čiji su nedavni komentari o izraelsko-palestinskom sukobu uznemirili izraelske vlasti, javili su lokalni mediji u srijedu.

Osuđujući palestinsku grupu Hamas i naglašavajući da Izrael ima pravo na samoodbranu, Sanchez je rekao da je "hitno i imperativ da postoji humanitarni prekid vatre kako bi pomoć mogla ući u Gazu", javio je TVE.

"Vidimo slike patnje i smrti Palestinaca", rekao je Sanchez, izražavajući ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u Gazi.

Sanchez je takođe ponovo potvrdio svoju podršku Guterresu koji je dobio kritike od Izraela nakon što je rekao na sastanku Vijeća sigurnosti da su Palestinci bili "podvrgnuti 56 godina okupacije".

"Želim da izrazim potpunu podršku španske vlade, a vjerujem i većine španskog društva, našem generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterresu, za koga vjerujem da daje glas onome što većina svijeta želi, a to je humanitarna pauza u korist humanitarne pomoći i kraj ove ljudske katastrofe”, rekao je španski premijer.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izjavio je u srijedu da je "šokiran pogrešnim tumačenjima" njegovih izjava.

Citirajući izjave u kojima je "nedvosmisleno osudio užasavajuće i bez presedana terorističke akte Hamasa od 7. oktobra u Izraelu", rekao je: "Ništa ne može opravdati namjerno ubijanje, ranjavanje i otmicu civila ili lansiranje raketa na civilne ciljeve."

TRT Balkan / agencije