Trumpove pristalice okupile su se u blizini njegove rezidencije kako bi osudile FBI-ev upad u njegovu palaču.      Foto: AFP

Najviši republikanski lideri dali su podršku bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu nakon što je vanredna racija FBI-a na njegovu raskošnu rezidenciju na Floridi izazvala političku vatrenu oluju u već duboko podijeljenoj zemlji.

"Ništa slično se nikada prije nije dogodilo jednom predsjedniku Sjedinjenih Država", rekao je Trump u utorak o operaciji FBI-a u njegovom odmaralištu Mar-a-Lago u West Palm Beachu. "Čak su provalili i u moj sef!"

Trump je napad osudio kao "naoružavanje pravosudnog sistema" od "radikalnih lijevih demokrata koji očajnički ne žele da se kandidujem za predsjednika 2024."

Nekoliko bivših savjetnika 76-godišnjeg Trumpa pozvalo ga je da odmah potvrdi da će biti predsjednički kandidat 2024. godine.

Potraga FBI-a bez presedana označila je značajnu eskalaciju federalne istrage o tome je li Trump nezakonito uklonio zapise iz Bijele kuće dok je napuštao dužnost u januaru 2021.

'Taktika banana republike'

Trumpov bivši potpredsjednik Mike Pence, potencijalni rival za 2024. godinu, izrazio je "duboku zabrinutost" i rekao da racija odiše "partijskim stavom" Ministarstva pravde.

Kevin McCarthy, koji nastoji postati predsjednik Zastupničkog doma ako republikanci pobijede na novembarskim izborima na sredini mandata, optužio je Ministarstvo pravde za "oružanu politizaciju".

Republikanska senatorka Lindsey Graham, Trumpova saveznica, rekla je da je "pokretanje istrage o bivšem predsjedniku ovako blizu izbora više nego problematično".

Republikanski kongresmen Scott Perry – Trumpov saveznik – rekao je da su agenti FBI-a zaplijenili njegov mobilni telefon, ali nije precizirao zašto je uzet.

"Jutros, dok sam putovao s porodicom, posjetila su me tri agenta FBI-a i oduzela mi mobilni telefon", rekao je Perry za FOX News, osuđujući "ove vrste taktike banana republika".

Predstavnica Elise Stefanik, trećeplasirana republikanka u Zastupničkom domu, nazvala je to "mračnim danom u američkoj historiji".

"Ako FBI može da izvrši raciju američkog predsjednika, zamislite šta vama mogu učiniti", tvitovao je Stefanik, na šta je demokratski predstavnik Ted Lieu odgovorio: "Zašto FBI ne može istražiti američkog predsjednika? Mi nismo Rusija, gdje se zakon ne odnosi na šefa države i njegove prijatelje."

Predsjednica Zastupničkog doma demokrata Nancy Pelosi rekla je da "nijedna osoba nije iznad zakona".

Trumpova bivša direktorica komunikacija Alyssa Farah Griffin rekla je za CNN da bi racija mogla ‘zapaliti’ njegove pristalice, od kojih se mali broj okupio ispred Mar-a-Laga u utorak.

"Ako se na to gleda kao na neku vrstu ogromnog prekoračenja, a ne kao nešto nevjerovatno ozbiljno, ovo je veoma dobar dan za Donalda Trumpa", rekla je Farah Griffin.

Washington je sedmicama bio zaokupljen saslušanjima u Kongresu o napadu na Capitol 6. januara i Trumpovim pokušajima da poništi izbore 2020. godine.

TRT Balkan