Raisi je tokom sastanka kazao da je, osim otpora naroda Gaze, pitanje Palestine izašlo iz okvira islamskog svijeta i postalo pitanje za ljude cijelog svijeta.     Foto: Reuters

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi izjavio je da su dešavanja u Pojasu Gaze sramota za Sjedinjene Američke Države (SAD) i neke zapadne države.

Kako je objavila iranska novinska agencija IRNA, Raisi se sastao s predsjednikom Političkog biroa Hamasa Ismailom Haniyehom koji je boravi u službenoj posjeti Teheranu.

Raisi je tokom sastanka kazao da je, osim otpora naroda Gaze, pitanje Palestine izašlo iz okvira islamskog svijeta i postalo pitanje za ljude cijelog svijeta.

"Ono što se dešava u Gazi je izvor sramote za SAD i neke zapadne zemlje", kazao je Raisi i dodao da je Izrael izvor sigurnosnih problema u regionu.

Haniyeh je detaljno upoznao predsjednika Irana o najnovijim dešavanjima u Pojasu Gaze.

Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada Hamasa u kojem je 7. oktobra prošle godine ubijeno oko 1.200 Izraelaca.

Oko 32.500 Palestinaca je od tada ubijeno, a 74.900 je povrijeđeno tokom masovnog uništenja i nestašice potrepština.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija u ponedjeljak je donio rezoluciju kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u Gazi tokom islamskog svetog mjeseca ramazana.

Dok je Hamas pozdravio rezoluciju, Izrael je odbacio poziv na prekid vatre i obećao da će nastaviti rat protiv palestinske enklave.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije