Putin je rekao da neke zemlje izuzetno zavise od Washingtona, ekonomski i vojno, dodajući da vjeruju da je borba protiv Rusije u skladu sa američkim interesima.       Foto: Reuters

Rusija se protivi novom svjetskom poretku oblikovanom isključivo u interesu Sjedinjenih Američkih Država (SAD), izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Protiv čega smo mi? Protiv činjenice da se novi svijet oblikuje samo u interesu jedne zemlje, u ovom slučaju SAD-a", rekao je Putin u intervjuu za televizijsku mrežu Rossiya-1.

Putin je rekao da neke zemlje izuzetno zavise od Washingtona, ekonomski i vojno, dodajući da vjeruju da je borba protiv Rusije u skladu sa američkim interesima.

"Čak su i sateliti (saveznici SAD-a) uključeni u ovu zajedničku borbu, ali su, ipak, savršeno svjesni da je sve što SAD radi samo u skladu sa njihovim sebičnim interesima. Često to ne odgovara ni interesima njihovih takozvanih saveznika”, rekao je ruski predsjednik.

Dodao je da ne sumnja da će ruski stav o multipolarnom svijetu na kraju prevladati.

Što se tiče sukoba u Ukrajini, rekao je da su NATO i Zapad uključeni u rat jer isporučuju oružje Kijevu te da Moskva treba da uzme u obzir nuklearni arsenal cijelog Zapada.

"U današnjim uslovima, pošto su sve vodeće zemlje NATO-a najavile naš strateški poraz kao svoj ključni cilj… kako da ne uzmemo u obzir njihov nuklearni potencijal?", kazao je Putin.

On je rekao da će Zapad uključiti Rusiju u svoju "takozvanu porodicu civilizovanih naroda" samo nakon što "razbije zemlju na dijelove" kako bi je ih mogao staviti pod svoju kontrolu.

TRT Balkan / agencije