Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (Novi START) potpisan je 2010.            Foto: Reuters 

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se suspendira učešće njegove zemlje u Novom sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja (START) sa Sjedinjenim Američkim Državama, čiji je cilj obuzdavanje sposobnosti interkontinentalnih nuklearnih balističkih projektila, javlja Anadolija.

Prema zakonu koji je potpisao Putin, a koji je objavljen u Ruskom državnom informacijskom sistemu, suspendiran je Novi START sporazum između Rusije i SAD-a.

Prema zakonu, odluku o ponovnom pristupanju zemlje ugovoru može donijeti predsjednik Rusije.

Vladimir Putin je u svom govoru Saveznoj skupštini 21. februara objavio da su suspendirali učešće Rusije u novom START ugovoru sa SAD-om.

Obraćajući se ruskom parlamentu u utorak, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je da će Moskva suspendovati svoje učešće u sporazumu zbog umiješanosti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u sukob u Ukrajini, jer postoje rizici da će Washington prenijeti Kijevu obavještajne podatke za napade na ruske strateške vojne objekte, dobijene tokom inspekcija predviđenih ugovorom.

On je također rekao da je Novi sporazum START potpisan u fundamentalno drugačijoj političkoj realnosti i da više ne održava situaciju.

Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (Novi START) potpisan je 2010. i produžen 2021. godine na još pet godina. Sporazum ima za cilj kontrolu i smanjenje strateških nuklearnih snaga koje koriste SAD i Rusija.

TRT Balkan / agencije