Dekretom koji je Putin potpisao 27. decembra zabranjena je prodaja nafte i naftnih derivata državama koje su učestvovale u primjeni gornje granice cijene ruske nafte.      Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin ukazom je uklonio "prijateljske zemlje" izvan zabrane prodaje ruske nafte uvedene kao odgovor na ograničenje cijena.

Uredba, koja uključuje izmjene i dopune Putinove odluke o zabrani isporuke nafte i naftnih derivata zemljama koje učestvuju u primjeni gornje cijene u Rusiji, objavljena je u zvaničnom informacionom sistemu zemlje.

Prema uredbi, za koju se navodi da je stupila na snagu od petka, "prijateljske zemlje" uklonjene su izvan zabrane prodaje ruske nafte uvedene kao odgovor na ograničenje gornje cijene.

Dekretom koji je Putin potpisao 27. decembra zabranjena je prodaja nafte i naftnih derivata državama koje su učestvovale u primjeni gornje granice cijene ruske nafte.

U decembru 2022. godine zemlje Evropske unije dogovorile su gornju cijenu od 60 dolara po barelu za naftu koja se transportuje morskim putem iz Rusije.

Mnoge države koje nastavljaju da kupuju rusku naftu, posebno Kina i Indija, traže popuste od Rusije, ukazujući na moguće rizike sankcija.

TRT Balkan / agencije