Protesti remete turistički sektor u Francuskoj otkazivanjem i štetama

Protesti remete turistički sektor u Francuskoj otkazivanjem i štetama

Dok su neki turisti izrazili zabrinutost, drugi su pokazali podršku protestantima.
Nekoliko preduzeća pretrpjelo je napade, pljačku i razaranje, uključujući neke restorane i kafiće.      Foto: Reuters

Višednevni nasilni protesti širom Francuske nakon smrtonosnog policijskog ubistva tinejdžera počeli su utjecati na turistički sektor zemlje otkazivanjem hotela i restorana, dok su neki također pretrpjeli štetu u nemirima.

Od smrti 17-godišnjeg Nahela, koji je alžirskog i marokanskog porijekla, tokom saobraćajne blokade u predgrađu Pariza u utorak, "članovi naših hotela pretrpjeli su val otkazivanja rezervacija na svim teritorijima pogođenim štetom i sukobima", rekao je chef Thierry Marx, predsjednik glavnog udruženja poslodavaca u hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

Marx je u petak rekao da svakodnevno prima upozorenja od profesionalaca u industriji koji su pretrpjeli "napade, pljačku i uništavanje svojih kompanija, uključujući neke restorane i kafiće".

"Naši objekti su intrinzično ugostiteljski objekti, a ponekad čak i utočišta i mjesta pomoći u kriznim situacijama.

Oni ne smiju trpjeti posljedice ljutnje koju nisu izazvali i mi osuđujemo takve postupke", dodao je.

Marx želi da vlasti učine "sve" kako bi garantirale sigurnost ljudi u hotelijerstvu i ugostiteljstvu u najpopularnijem svjetskom turističkom odredištu.

Francuska maloprodajna federacija (FCD) također je pozvala na pojačano policijsko osiguranje oko trgovina, rekao je izvršni direktor Jacques Creyssel.

Nemiri su "proizveli prave scene pljačke", rekao je, s "više od stotinu srednjih i velikih prehrambenih ili neprehrambenih trgovina vandalizirano, opljačkano ili čak spaljeno".

Ti su incidenti "veoma ozbiljni i imaju veoma visoku cijenu", prema Creysselu, koji je rekao da je zatražio od ministara privrede, unutrašnjih poslova i trgovine da djeluju.

Privredna komora Paris Ile-de-France saopćila je da osigurava mobilizaciju svojih timova kako bi "pružila potrebnu podršku i tehničku pomoć, posebno u smislu nastavka poslovanja, naknade osiguranja itd..." za trgovce i upravitelje pogođenih kompanija.

Zabrinutost zbog pada turizma

GHR organizacija za nezavisne hotele i restorane u Francuskoj osudila je što "strane (TV mreže) počinju prikazivati slike Pariza u vatri i krvi, što ne odgovara stvarnosti".

"Hoće li se nastaviti nasilje i neredi i izazvati pravi val otkazivanja? To je rizik", rekao je direktor Franck Trouet za AFP.

"Posebno azijski turisti, koji su vrlo zabrinuti za sigurnost, ne smiju oklijevati odgoditi ili otkazati svoje putovanje", upozorio je.

Didier Arino, direktor kompanije Protourisme, rekao je: "Turisti koji nas dobro poznaju, poput Belgijanaca ili Britanaca, koji i sami imaju problema u svojim predgrađima, moći će shvatiti stvari."

Ali na kraju je rekao: "To je kao da smo radili negativnu reklamnu kampanju vrijednu nekoliko desetaka miliona eura za odredište Francuska."

Konfederacija duhana također je ogorčena "pljačkanjem i premetačinama trgovina, uključujući 91 duhansko gnijezdo u posljednjim danima sukoba".

"Ako se ovako nastavi, to bi moglo znatno zakomplicirati organizaciju Olimpijskih igara, pogotovo jer će se dobar dio događaja odvijati u Seine-Saint-Denisu", nepovoljnom području na sjeveru Pariza, rekao je Jean-Francois Rial, predsjednik Turističkog ureda Pariza.

AFP