Ostaje nejasno šta je izazvalo nesreću.      Foto: Reuters

Avion je prevozio 68 putnika, uključujući 15 stranih državljana, kao i četiri člana posade, objavila je nepalska uprava za civilno zrakoplovstvo.

Među strancima je bilo pet Indijaca, četiri Rusa, dva Južnokorejca, te po jedan Irac, Australijanac, Argentinac i Francuz.

Ostaje nejasno šta je izazvalo nesreću.

U ponedjeljak su istražioci pronašli snimač glasa u pilotskoj kabini i snimač podataka o letu.

Podaci na snimačima mogu pomoći istražiteljima da utvrde šta je uzrokovalo da se avion ATR 72 srušio po vedrom vremenu neposredno prije slijetanja u turistički grad Pokhara.

Oba rekordera su bila u dobrom stanju i biće poslana na analizu na osnovu preporuke proizvođača, rekao je za agenciju Reuters Teknath Sitaula, zvaničnik aerodroma u Katmanduu.

Spasioci su se borili sa oblačnim vremenom i slabom vidljivošću dok su pretraživali riječnu klisuru u potrazi za putnicima koji su nestali, više od 24 sata nakon nesreće.

Policijski zvaničnik Pokhare Ajay K.C. rekao je da je nastavljena operacija potrage i spašavanja, koja je prekinuta zbog mraka u nedjelju.

"Izvadićemo pet tijela iz klisure i potražiti preostala četiri koja se još vode kao nestala", rekao je on za Reuters. "Sada je oblačno, što stvara problem u potrazi".

Ostala 63 tijela su poslana u bolnicu. Portparol aerodroma Pokhara također je rekao da vremenske prilike ometaju napore spašavanja, ali da se očekuje da će se oblaci razvedriti kasnije tokom dana.

Skoro 350 ljudi poginulo je od 2000. u avionskim ili helikopterskim nesrećama u Nepalu - domu osam od 14 najviših planina na svijetu, uključujući Everest, gdje nagle promjene vremena mogu izazvati opasne uslove.

Stručnjaci kažu da su zračne nesreće obično uzrokovane kombinacijom faktora, a istrage mogu trajati mjesecima ili duže.

Indijski regulator za avijaciju rekao je da će poduzeti sve mjere kako bi osigurao bezbjednu avijaciju u vazdušnom prostoru zemlje.

Nepal je u ponedjeljak proglasio dan nacionalne žalosti i osnovao komisiju koja će istražiti katastrofu i predložiti mjere za izbjegavanje takvih incidenata u budućnosti.

TRT Balkan / agencije