Press ured Vlade u Pojasu Gaze saopćio je da je u izraelskim napadima i ranjeno najmanje 29.200 osoba.                Foto: AA

Palestinski predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Richard Peeperkorn izjavio je da je njihova komunikacija s Ministarstvom zdravstva i zdravstvenim radnicima u Gazi slaba zbog intenzivnih sukoba i ograničene veze.

Peeperkorn je rekao da je situacija u Gazi i dalje izuzetno nestabilna.

Istakao je da je komunikacija s Ministarstvom zdravstva i zdravstvenim radnicima u Gazi slaba zbog intenzivnog sukoba i ograničene komunikacije.

"Iz tog razloga ažurirani podaci o povrijeđenim i smrtnim slučajevima iz Ministarstva zdravstva u Gazi nisu stigli do SZO-a u posljednja četiri dana. To nam otežava procjenu funkcionisanja zdravstvenog sistema", naglasio je Peeperkorn.

Podsjetio je da 25 od 36 bolnica u Gazi trenutno ne pruža usluge.

"Nestašica goriva, kao i kopnene operacije u Gazi i u blizini bolnica, zaustavile su kretanje spasilačkih timova i vozila hitne pomoći u mnogim područjima. SZO je izuzetno zabrinut zbog širenja bolesti s kišnom sezonom i dolaskom zime. Prenatrpanost u skloništima i nedostatak čiste vode i sanitarnih uslova u cijeloj Gazi uzrokuju bolesti. To može povećati rizik od prenošenja", rekao je Peeperkorn.

Naveo je da su od 7. oktobra potvrdili 152 napada na zdravstvene ustanove u Pojasu Gaze i da su ti napadi rezultirali sa 534 smrtna slučaja i 686 povrijeđenih.

Peeperkorn je pozvao na hitan ulazak dovoljnih humanitarnih zaliha i osoblja u Pojas Gaze i sigurnu evakuaciju pacijenata.

Ističući da bi dostava goriva trebala biti prioritet za pogone za desalinizaciju, bolničke generatore i vozila hitne pomoći koji će raditi u Gazi, Peeperkorn je naglasio da, osim zdravstvenih usluga, treba poštovati i štititi civile i civilnu infrastrukturu od napada.

TRT Balkan / agencije