Najnovije saopćenje znači da je Kina produžila datum vojnih vježbi većih razmjera koje su počele 4. augusta, a trebale biti okončane u nedjelju.    Foto: Reuters

Vježbe su vojni odgovor Kine koji dolazi nakon što je Nancy Pelosi nenajavljeno posjetila Tajvan u utorak, 2. augusta, što je izazvalo gnjev Pekinga, koji to vidi kao kršenje svog teritorijalnog integriteta.

Pelosi je prva predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa koja je posjetila Tajvan u posljednjih 25 godina. Newt Gingrich je 1997. bio posljednji čelnik američkog Zastupničkog doma koji je posjetio ostrvo, koje insistira na svojoj nezavisnosti od 1949. godine.

Tajvan i Kina su se podijelili 1949. godine nakon što su komunisti pobijedili u građanskom ratu na kopnu. Obje strane kažu da su jedna država, ali se ne slažu oko toga koja vlada ima pravo na nacionalno vodstvo na Tajvanu. Peking i Taipei nemaju zvanične odnose, ali su povezani milijardama dolara trgovine i investicija.

Sjedinjene Američke Države su promijenile diplomatsko priznanje iz Taipeija u Peking 1979. godine, ali održavaju neformalne odnose s Tajvanom. Washington je prema saveznom zakonu obavezan da se pobrine da Vlada Tajvana ima sredstva da se brani.

Najnovije saopćenje znači da je Kina produžila datum vojnih vježbi većih razmjera koje su počele 4. augusta, a trebale biti okončane u nedjelju.

U saopćenju je navedeno da će Istočna komanda Narodnooslobodilačke armije (PLA) "nastaviti vježbe u vodama u blizini ostrva Tajvan, fokusirajući se na napade protiv podmornica i iz zraka na brodove", prenosi kineski ”Global Times“.

Kineska vojska je lansirala i balističke projektile u blizini Tajvana, a dio njih je pao u vode za koje Japan tvrdi da su njegova ekskluzivna ekonomska zona.

Ministarstvo odbrane Tajvana u ponedjeljak bi trebalo održati konferenciju za medije.

TRT Balkan / agencije