Katar, Irak i Ujedinjeni Arapski Emirati su među zemljama koje su izrazile podršku i saučešće povodom tragične smrti iranskog predsjednika Raisija.     Foto: AFP

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi, ministar vanjskih poslova zemlje i drugi pronađeni su mrtvi na mjestu pada helikoptera nakon višesatne potrage, javili su državni mediji.

Državna televizija nije navela neposredan uzrok nesreće u iranskoj pokrajini Istočni Azerbejdžan.

Raisi je bio u pratnji ministra vanjskih poslova Amirabdollahiana, guvernera iranske pokrajine Istočni Azerbejdžan i drugih zvaničnika i tjelohranitelja, izvijestila je državna novinska agencija IRNA.

Otkako su iranski državni zvaničnici potvrdili Raisijevu smrt, počele su pristizati reakcije svjetskih lidera:

Indijski premijer Narendra Modi rekao je da je "duboko tužan i šokiran tragičnom smrću" iranskog predsjednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera.

"Moje iskreno saučešće njegovoj porodici i narodu Irana", objavio je Modi na platformi društvenih mreža X. "Indija stoji uz Iran u ovom vremenu tuge."

Indijski ministar vanjskih poslova S Jaishankar također je objavio na X-u da je bio "duboko šokiran kada je čuo za smrt" Raisija i njegovog kolege Hosseina Amirabdollahiana.

"Naše saučešće njihovim porodicama", rekao je. "Stojimo uz narod Irana u vrijeme ove tragedije."

Pakistanski premijer Shehbaz Sharif u objavi na platformi društvenih mreža X u ponedjeljak izrazio je najdublje saučešće "bratskom Iranu" u svoje ime i ime pakistanskog naroda i vlade.

"Velika iranska nacija će prevazići ovu tragediju s uobičajenom hrabrošću", izjavio je Sharif.

Pakistan će obilježiti dan žalosti i zastava će se biti postavljena na pola koplja u znak poštovanja prema iranskom predsjedniku Ebrahimu Raisiju i njegovim pratiocima koji su poginuli u padu helikoptera, rekao je Sharif.

Katarski emir šejh Tamim bin Hamad al-Thani izrazio je saučešće iranskoj vladi i narodu povodom smrti predsjednika Raisija.

Premijer Iraka Mohamed Shia al-Sudani u izjavi je izrazio podršku Iraka iranskom narodu i liderima tokom ovog tragičnog perioda.

Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šejh Mohamed bin Zayed al-Nahyan izrazio je najdublju sućut iranskoj vladi i narodu zbog smrti iranskog predsjednika i ministra vanjskih poslova, navodeći da je UAE solidaran s Iranom u ovom teškom trenutku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je u ponedjeljak saučešće zbog smrti iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i drugih visokorangiranih zvaničnika u nedjeljnom padu helikoptera.

"Ebrahim Raisi je bio izvanredan političar čiji je cijeli život bio posvećen služenju domovini. On je s pravom uživao veliko poštovanje svojih sunarodnika i značajan autoritet u inostranstvu", rekao je Putin u telegramu saučešća iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Khameneiju.


Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel u ponedjeljak je izrazio saučešće zbog tragične smrti iranskog predsjednika Ebrahima Raisija.

TRT Balkan / agencije