Gomila okupljenih odala je počast žrtvama minutom šutnje tačno u vrijeme kada je bomba eksplodirala.     Foto: Reuters

U 8:15 ujutro 6. augusta 1945. američki ratni avion B-29 Enola Gay bacio je bombu pod imenom "Mali dječak" i uništio grad s procijenjenom populacijom od 350.000. ljudi. Hiljade su kasnije umrle od povreda i bolesti povezanih sa zračenjem.

U subotu se oglasilo Zvono mira, a gomila okupljenih, uključujući premijera Fumija Kishidu, koji je iz Hirošime, odala je počast žrtvama minutom šutnje tačno u vrijeme kada je bomba eksplodirala.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pridružio se hiljadama okupljenih u Parku mira u centru grada na obilježavanju godišnjice bombardiranja u kojem je poginulo 140.000 ljudi prije kraja 1945. godine.

"Nuklearno oružje je besmislica. Ne garantira nikakvu sigurnost – samo smrt i uništenje", rekao je Guterres.

„Tri četvrt stoljeća kasnije moramo se zapitati šta smo naučili iz oblaka gljive koji se nadvio nad ovim gradom 1945. godine.“

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara, a nedugo nakon toga ruski predsjednik Vladimir Putin je indirektno iznio mogućnost nuklearnog udara. Sukob je također pojačao zabrinutost za sigurnost ukrajinskih nuklearnih elektrana.

Guterres je izbjegao direktno spominjanje Rusije, koja svoju invaziju na Ukrajinu naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Gradonačelnik Hirošime Kazumi Matsui, čiji grad ove godine nije pozvao ruskog ambasadora na ceremoniju, bio je oštriji i kritičniji prema vojnim akcijama Moskve u Ukrajini.

"U invaziji na Ukrajinu ruski lider, izabran da zaštiti živote i imovinu svog naroda, koristi ih kao instrumente rata, kradući živote i sredstva za život civila u drugoj zemlji", rekao je Matsui.

"Širom svijeta ideja da mir zavisi od nuklearnog odvraćanja dobija na zamahu", dodao je on.

"Početkom ove godine pet država koje posjeduju nuklearno oružje objavilo je zajedničku izjavu: 'Nuklearni rat se ne može dobiti i nikada se takav rat ne smije voditi'", dodao je Matsui.

U četvrtak je ruski ambasador u Japanu Mihail Galuzin položio cvijeće na spomen-ploču u parku i rekao novinarima da njegova nacija nikada neće koristiti nuklearno oružje.

Kishida, koji je izabrao Hirošimu za mjesto održavanja samita Grupe 7 sljedeće godine, pozvao je svijet da napusti nuklearno oružje.

Ranije ove sedmice postao je prvi japanski lider koji je učestvovao na konferenciji za reviziju Ugovora o neširenju nuklearnog oružja.

"Nastavit ćemo ka idealu nuklearnog razoružanja čak i s obzirom na trenutno teško sigurnosno okruženje", rekao je.

U Hirošimi je Kishida također rekao Guterresu da oštro osuđuje nedavna kineska lansiranja balističkih projektila kao "ozbiljno pitanje koje se tiče sigurnosti Japana i sigurnosti Japanaca", navodi se u subotnjem saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Kishida je ponovio fraze koje je upotrijebio dan ranije, tokom sastanka s predsjedavajućom Predstavničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi, čija je posjeta Tajvanu ove sedmice potaknula ljutu Kinu da održi neviđene vježbe gađanja, u kojima je pet projektila palo u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana.

Kishida je rekao da će blisko sarađivati ​​s Guterresom nakon kineske akcije, koja "ozbiljno utječe na mir i stabilnost međunarodne zajednice", navodi se u saopćenju.

Katastrofu u Hirošimi pratilo je atomsko bombardiranje Nagasakija od strane američke vojske 9. augusta, u kojem je ubijeno više od 75.000 ljudi. Japan se predao šest dana kasnije, čime je okončan Drugi svjetski rat.

TRT Balkan / agencije