Mitsotakis se zahvalio Kurtiju na prisustvu večeri koju je organizovao i rekao da je zainteresovan za jačanje ekonomskih veza.     Foto: AA

Premijera Kosova Albina Kurtija primio je premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis u palati Maximos u Atini na bilateralnom sastanku.

Kurti je čestitao svom grčkom kolegi Mitsotakisu na ponovnom izboru za premijera i istakao da Kosovo i Grčka imaju dobre odnose koji se stalno unapređuju kako na ekonomskom, tako i na političkom planu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

On se zahvalio premijeru Mitsotakisu na pozivu i na sinoćnjoj večeri povodom 20. godišnjice potpisivanja Solunske deklaracije, kojoj su prisustvovali lideri Zapadnog Balkana i predstavnici Evropske unije.

Razgovarano je i o dijalogu Kosova i Srbije u Briselu i regionalnoj saradnji. Kurti je rekao da već postoji sporazum, ali ga treba u potpunosti sprovesti i bez uslovljavanja. On je podsetio da se posle Bratislavskog sporazuma, navršava dva meseca bez incidenata i nasilnih protesta u četiri opštine na severu Kosova.

“Imamo deeskaliranu situaciju u kojoj fokus treba da bude na sprečavanju ponovne eskalacije od strane nasilnih elemenata”, kazao je Kurti.

Mitsotakis se zahvalio Kurtiju na prisustvu večeri koju je organizovao i rekao da je zainteresovan za jačanje ekonomskih veza.

Kurti je pozvao premijera Mitcotakisa u posetu Kosovu, kao i na više investicija na Kosovu. Trgovinska razmena sa Grčkom prošle godine iznosila je 308 miliona evra, što je povećanje od preko 40 odsto ili blizu 100 miliona evra u odnosu na 2021.

Izražavajući žaljenje zbog požara koji su zahvatili deo Grčke, premijer je ponudio pomoć Republike Kosovo u suzbijanju požara kroz jedinice za traganje i spasavanje Kosovskih bezbednosnih snaga.

Grčka je jedna od pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo, ali priznaje kosovska dokumenta.

TRT Balkan / agencije