Premijer Indije Modi: Lideri G20 usvojili deklaraciju iz New Delhija

Premijer Indije Modi: Lideri G20 usvojili deklaraciju iz New Delhija

Prije početka poslijepodnevne sesije, Modi je objavio da ima dobre vijesti.
Tekst Deklaracije samita, kojem nisu prisustvovali kineski i ruski predsjednici, još nije zvanično objavljena.      Foto: Reuters

Na samitu G20 u subotu postignut je konsenzus i usvojena deklaracija iz New Delhija, rekao je premijer Indije Narendra Modi.

Prije početka poslijepodnevne sesije, Modi je objavio da ima dobre vijesti.

"Zbog napornog rada našeg tima, postignut je konsenzus oko Deklaracije samita lidera G20 iz New Delhiju. Moj prijedlog je bio da se usvoji ova deklaracija", naveo je.

Potom je dodao da može potvrditi da je deklaracija usvojena.

Tekst Deklaracije samita, kojem nisu prisustvovali kineski i ruski predsjednici, još nije zvanično objavljena.

Međutim, prema diplomatskim izvorima, lideri G20 odobrili su kompromisni jezik o ratu Rusije protiv Ukrajine, prevazilazeći razlike koje su mogle ugroziti usvajanje zajedničke deklaracije.

U subotu je u New Delhiju, glavnom gradu Indije, počeo 18. samit lidera G20 pod nazivom "Jedna Zemlja, jedna porodica, jedna budućnost".

Dvodnevni samit se održava u novootvorenom Kongresnom centru Pragati Maidan u kompleksu Bharat Mandapam, gdje se nalazi i statua Nataraje, hinduističkog boga plesa, kao važnog simbola kosmičke energije, kreativnosti i moći.

Lideri G20, u odsustvu ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xija Jinpinga, razmijenit će mišljenja na tri sesije, nadajući se da će postići napredak u oblasti trgovine, kao i klimatskim i drugim globalnim problemima.

Sesija "Jedna Zemlja"

Samit je počeo sesijom "Jedna Zemlja", a kasnije će lideri prisustvovati sesiji "Jedna porodica".

Svjetski lideri će u nedjelju položiti vijence na grobnicu Mahatma Gandhija u New Delhiju prije ceremonije sadnje drveća.

Nakon treće sesije "Jedna budućnost", očekuje se da će lideri usvojiti deklaraciju lidera iz New Delhija u kojoj će biti iskazana posvećenost prioritetima o kojima se raspravljalo i dogovoreno tokom sastanaka ministarstava i radnih grupa.

G20 je također blizu dogovora o prijemu Afričke unije, bloka od 55 zemalja, u članstvo grupe.

Samit G20

G20 ili Grupa 20 je međuvladin forum koji se sastoji od 19 zemalja i Evropske unije (EU). Radi na rješavanju glavnih pitanja vezanih za globalnu ekonomiju, kao što su međunarodna finansijska stabilnost, ublažavanje klimatskih promjena i održivi razvoj.

G20 je osnovan 1999. godine kao odgovor na nekoliko svjetskih ekonomskih kriza.

Države koje čine G20 su: Australija, Kanada, Saudijska Arabija, Sjedinjene Američke Države, Indija, Rusija, Južna Afrika, Turkiye, Argentina, Brazil, Meksiko, Francuska, Njemačka, Italija, Velika Britanija, Kina, Indonezija, Japan i Južna Koreja.

Indija predsjedava G20 od 1. decembra 2022. do 30. novembra 2023. godine.

TRT Balkan / agencije