Shodno preliminarnim rezultatima, demokrati će imati 50 zastupničkih mjesta u Senatu koji ima ukupno 100 mandata.     Foto: Reuters

Demokrati će zadržati većinu u gornjem domu Kongresa, Senatu još dvije godine nakon što je Catherine Cortez Masto prema preliminarnim rezultatima pobijedila na izborima u američkoj saveznoj državi Nevadi.

Pobijedivši u izbornoj utrci republikanskog rivala Adama Laxalta, Cortez Masto postala je prva Latinoamerikanka izabrana u američki Senat.

Shodno preliminarnim rezultatima, demokrati će imati 50 zastupničkih mjesta u Senatu koji ima ukupno 100 mandata. Republikanci su do sada sakupili 49 senatora. Rezultati se još čekaju iz savezne države Georgije koja će svog senatora birati tek u drugom krugu 6. decembra.

Međutim, bez obzira na rezultat iz Georgije, demokrate će imati većinu u Senatu s obzirom da će 51. glas imati potpredsjednica SAD-a Kamala Harris koja je po funkciji i predsjedatelj Senata.

Amerikanci su na izborima 8. novembra birali i novi saziv donjeg doma Kongresa, Predstavničkog doma, a preliminarni rezultati najavljuju tijesnu utrku s blagom prednošću na strani republikanaca.

Za većinu je potrebno 218 zastupnika, a republikanci su do sada osigurali 211. dok demokrate imaju 202.

TRT Balkan / agencije