Predsjednik Xi: Radit ćemo s Rusijom na promoviranju multipolarnog svijeta

Predsjednik Xi: Radit ćemo s Rusijom na promoviranju multipolarnog svijeta

Nazivajući Rusiju "prijateljskim susjedom", kineski predsjednik Xi je izrazio zadovoljstvo posjetom.
Xi je prošle godine nekoliko puta razgovarao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.               Foto: Reuters

Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je u ponedjeljak da će Peking raditi s Rusijom na “promoviranju multipolarnog svijeta”.

Tokom devete posjete Rusiji otkako je prvi put izabran za predsjednika 2013. godine, Xi je poručio da će raditi s Rusijom kako bi globalno upravljanje učinili pravednijim.

“Kina će raditi s Rusijom na održavanju istinskog multilateralizma, promoviranju multipolarnog svijeta i veće demokratije u međunarodnim odnosima i pomoći da se globalno upravljanje učini pravednijim i pravičan”, kazao je predsjednik Xi u sklopu trodnevne službene posjete Moskvi.

Xi je prošle godine nekoliko puta razgovarao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

"Rast kinesko-ruskih odnosa ne samo da je donio konkretnih koristi za dva naroda, već je dao i važan doprinos razvoju i napretku svijeta", rekao je kineski predsjednik, napominjući da je bilateralni trgovina između Kine i Rusije porasla na oko 190 milijardi dolara prošle godine.

"Uvjeren sam da će posjeta donijeti dobre rezultate i dati novi zamah u čvrst i stabilan rast kinesko-ruskog strateškog partnerstva za novu eru", rekao je Xi.

Nazivajući Rusiju "prijateljskim susjedom", Xi je izrazio zadovoljstvo posjetom.

"Čini mi veliko zadovoljstvo što sam još jednom kročio na tlo Rusije u državnu posjetu, na poziv predsjednika Vladimira Putina."

Sve oči su uprte u sastana Xija i Putina u momentima dok rat Moskve protiv Kijeva traje više od godinu dana.

Kineski predsjednik Xi Jinping boraviće u posjeti Rusiji od 20. do 22. marta.

TRT Balkan / agencije